Kriminaliteten tar över i Sverige. Nu larmar Göteborg om att man måste anlita väktare som eskorterar kommunens personal till och från arbete i utsatta områden.

I den gängkonflikt som rasar i Göteborg har en krisgrupp aktiverats i Angered och stadsdelen sätter nu in väktare som ska eskortera stadsdelens personal.

– Jag måste säga att det som händer nu är väldigt obehagligt, säger Johan Fält (M), ordförande i SDN Angered till G-P (betalvägg).

Återkommande skottlossningar och bilbränder har blivit det nya normala i området. Enligt uppgifter ska ett släktnätverk ha blivit kränkt och krävt böter på flera miljoner från rivalerna, vilket dessa inte gått med på.

Enligt Johan Fält har stadsdelen gått upp i ”skarpt läge” och man har bland annat anlitat extra väktare som kommer att patrullera i Hjällbo, Hammarkullen och Lövgärdet på kvällstid framöver.

Även en väktarbil har anskaffats för att ge stöd åt de nära 2.000 kommunanställda inom äldreomsorg, hemtjänst och socialtjänst. Väktarbilen ska bland annat eskortera personal som känner sig otrygg.

Av säkerhetsskäl och för att skydda skolornas lokaler från grov vandalisering har kommunen under veckan avbrutit all läxhjälp för eleverna på samtliga mellanstadie- och högstadieskolor i området, rapporterar Göteborg Direkt. Genom att stänga skolorna, larma dem och utöka väktarbevakning hoppas man slippa att lektionssalar och fönsterrutor ska vandaliseras.

Poliser till och från jobbet kräver poliseskort

Tidigare i augusti har det rapporterats att polisanställda behöver eskort till och från polishuset i Rinkeby i Stockholm, eftersom det finns en hotbild om att de annars kan attackeras när de lämnar polishuset för att gå till tunnelbanan.

Den extrainsatta patrullen ska säkerställa att de poliser som jobbar kväll och med kriminella nätverk inte ska råka illa ut på väg hem, rapporterar Mitt i.

– Vi har redan polisbrist i Sverige, folk vill inte att deras anhöriga ska bli poliser för att det upplevs som ett så utsatt jobb. Det är viktigt att vi får med den personal vi har, det är svårt att ersätta poliser med mycket kunskap, och om extra säkerhet bidrar till att folk vill stanna kvar så är det inte ett svårt beslut att ta, säger lokalpolisområdeschefen i Rinkeby.