När Jimmie Åkesson (SD) höll sitt sommartal vid lunchtid lyfte han fram vårdpersonalen som slitit extra hårt under vårens pandemi. Han kritiserar dem som kallar dem hjältar, men inte avlönar dem som hjältar.

REFERAT. Det var från ett soligt Sölvesborg som Åkesson talade inför kamerorna. Till skillnad från Stefan Löfven och Ulf Kristersson talade han dock utomhus och inför en mindre skara åhörare, vilket gjorde talet mer levande.

Gigantisk vårdskuld

Åkesson talade längst om välfärdens villkor och särskilt om hur pressad hälso- och sjukvården är.

– Operationskapaciteten har minskat med 20 procent under sommaren. Nu väntar en tuff höst. En situation som redan före pandemin var krisartad i sjukvården har blivit än värre, konstaterade han.

Åkesson påminde om att Stockholm styrs av M och MP där vårdskulden är särskilt gigantisk. Trots det har Karolinska sjukhuset varslat vårdpersonal om uppsägning, något som upprör honom.

– De som har slitit så hårt denna vår, de är nu föremål för varsel. Bra jobbat! ”Tack men nu kan ni gå hem”. Är det så vi ska behandla våra hjältar i vården?

– Sluta kalla dem för hjältar. Börja behandla dem som hjältar. Avlöna dem som hjältar.

– Tomma floskler betalar inga räkningar.

Pengar finns – men de skickas till Bryssel

Att ge vårdpersonal bättre lön och villkor är någonting som är väldigt kostsamt, vilket Åkesson naturligtvis vet. Och han gav sitt svar på frågan om finansiering.

– Kom inte och säg att pengar saknas. Hade inte ni vänsterliberaler vikt ner er i förhandlingarna i Bryssel så hade vi inte behövt ge bort ytterligare 10 miljarder till andra länders välfärd.

Om Sverige inte ställt upp på den nya skuldfonden i EU hade det funnits resurser att ge bättre arbetsvillkor till alla dem som sliter i vård och omsorg.

– Till personal som sliter dag och natt för att bota sjuka, lindra smärta och för att rädda människors liv, betonade Åkesson.

Känga till andra partier om vad de prioriterar

Han målade upp en tydlig rågång mellan vad hans parti och andra partier prioriterar när det gäller svenska skattemedel.

– De här 10 miljarderna fanns inte i vintras när kommuner och regioner larmade om kaos och kris i välfärden, men dom finns där när byråkraterna i Bryssel vill ha dem.

Få slut på gangsterväldet

Åkesson tog också upp andra aktuella ämnen, som den växande kriminaliteten. Här hänvisade han till alla de förslag som Sverigedemokraterna lagt under tio år i riksdagen för att sedan komma in på ledarskap.

– Vi är redo att göra Stefan Löven arbetslös, sa Åkesson. Vi erbjuder ett tryggt alternativ till den energilösa vänsterliberala skaran.

Han menar att Socialdemokratin dansar efter Miljöpartiets pipa. Allt för att behålla sina maktpositioner.

– Den sortens maktbegär är det sista vi behöver, sa Åkesson.

Hans parti står för det man säger och partiet drivs inte av maktbegär utan av övertygelse och engagemang om att på riktigt förbättra samhället.

Samarbete med andra

Åkesson är inriktad på att samarbeta med dem som ligger närmast. Han vill inte tala om ett konservativt block. Inte än. Och inte därför att ett sådant inte går att klubba igenom, utan behöver växa fram genom ökat ömsesidigt förtroende.

Han avslutade som om valrörelsen var nära. Med att ett ökat stöd till Sverigedemokraterna är en förutsättning för att skapa bättre ordning och trygghet i landet.