Den offentliga sektorn är känd för att vara en usel arbetsgivare. Det bekräftas i sjukvården efter coronavåren. Personal som slitit hårt får ingen uppskattning. Därför säger allt fler upp sig.

Fackföreningarna Vårdförbundet och Kommunal larmar om att slutkörd sjukvårdspersonal på vissa håll börjar säga upp sig.

– Det som händer nu är att medlemmar säger upp sig. De är så trötta, säger Sinevo Ribeiro, förbundsordförande för Vårdförbundet till SVT.

– Vi får en hel del signaler om att det finns enheter, bland annat iva på Karolinska universitetssjukhuset i Solna där man vårdat de svårast sjuka i covid-19, där många väljer att säga upp sig. Det väcker en oro om att det kommer att bli väldigt tufft för de som blir kvar om det blir en andra våg, säger Gunilla George, ordförande för Vårdförbundet i Stockholm.

Runt om i landet finns liknande reaktioner efter hög arbetsbelastning och svag reaktion från arbetsgivaren.

– Sommaren har varit tuff. 600 av våra medlemmar här i Östergötland har inte fått fyra veckors sammanhängande semester, utan bara tre veckors semester. De var slitna redan innan och har inte fått den återhämtning som de behöver, säger Monica Jonsson, styrelseledamot i Vårdförbundets avdelning Östergötland.

Utnyttjar pandemin för att bryta lagar och avtal

Allvarliga anklagelser förs också fram om att de politikerledda regionerna använder pandemin för att bryta mot lagar och avtal.

– Den känsla jag får när jag pratar med våra lokala företrädare är att arbetsgivare har använt pandemin som en ursäkt för att lösa resten av sommarsemestern, säger Sinevo Ribeiro, förbundsordförande för Vårdförbundet.

Hon menar också att det finns en del regioner som varken följt kollektivavtalet eller semesterlagen, rapporterar SVT.

Ingen uppskattning, ingen ersättning

I Östergötland har ersättningen varit 8.000 kronor per flyttad vecka, vilket är betydligt lägre än i Västernorrland där de som arbetar på covidavdelningar fått 25.000 kronor per vecka. I Jönköping och Värnamo har de som arbetar på operation/iva inte fått någon ersättning alls.