Det är S-regeringen som ligger bakom att e-handelsjätten Amazon kommer till Sverige. Men svensk näringspolitik borde inte ”handla om att Mikael Damberg (S) vill ta selfies med miljardären Jeff Bezos”, lyder en kritisk röst.

Det avslöjades igår att Mikael Damberg är så överförtjust i Amazon att han lät företaget skriva om hans citat i ett gemensamt pressutskick.

”Han har tidigare också personligen ringt runt till flera amerikanska företag som Google och fjäskat”, skriver Karin Pihl i kolumn i Göteborgs-Posten.

Lägre elskatt än för vanligt folk

Hon tror S-ministrarna har gått på en blåsning när de tror att amerikanska techbolag kommer generera så mycket jobb och skatteintäkter att ”vi snart kan lägga ner hela basindustrin”.

De här bolagen, som Apple, Google, Facebook, Microsoft och Amazon, har en tydlig strategi att spela ut stater mot varandra. Tidigare har man ställt delstater i USA mot varandra om vem som ska få jobben och då erhållit många miljarder kronor i subventioner.

Strategin fungerar också mot Socialdemokratin här hemma. ”Svenska politiker strör gladeligen skattepengar över de amerikanska techbolagen”, konstaterar Pihl.

Ett exempel på socialdemokraternas nya fördelningspolitik är att en vanlig svensk villaägare betalar 90 procent högre skatt på elen (!) än storföretaget Facebook gör på den el de använder i Sverige. Varför?

”Är Damberg, Baylan och Lövin dumma eller bara fåfänga?”, frågar Pihl.

Sätter konkurrensen för svenska företag ur spel

När näringsminister Baylan försöker försvara sig har han inget konkret att säga, bara floskler om ”dynamik”. På frågan om vad han tror att de svenska detaljhandlarna känner inför Amazon svarar han att det är så med konkurrens.

Men det är ju S som sätter konkurrensen ur spel genom att politiskt gynna utländska bolag som är kända för att smita från nationella skatter och stå för usla anställningsvillkor. Borde det inte istället vara politikens uppgift att ge svenska företag likvärdiga villkor med globala jättar? Utländska företag ska naturligtvis få konkurrera i Sverige – men inte genom att fuska sig till skatterabatter från lättlurade socialdemokrater.

Socialister har aldrig förstått sig på marknadsekonomi. Att få ta en selfie med en globala kändisar som Amazons vd Jeff Bezos, gör dagen för en S-minister. Mycket mer spännande än att förbättra villkoren för svenska små- och medelstora företag.

Ska vi verkligen ha ministrar som agerar så här?