Antalet skottlossningar ökar. Polisen varnar för en eskalerande gängkonflikter i Göteborgsområdet.

Flera skott avlossades mot en grupp personer vid en bensinstation i Bäckebol på Hisingen i Göteborg den 12 augusti. Några dagar senare, hördes åter skottlossning i Hisings Backa. En man i 20-årsåldern fördes till sjukhus med allvarliga skador.

– Det är konstellationer av ungdomar, unga vuxna och vuxna som har kommit i delo med varandra. Vi tror inte att det är enskilda individer utan det är större än så, säger kommunpolisen på norra Hisingen till GT.

Allmänheten kan hamna i skottlinjen

Den något lugnare period som varit tycks över. Området har tidigare varit hårt drabbat av gängkrig och nu varnas för en eskalerande konflikt i området mellan olika grupperingar. 

– Det här är två händelser i samma stadsdel och då är det oroande. En hypotes vi jobbar med är att de hänger ihop, det är inte otänkbart skulle jag säga, säger kommunpolisen.

Allmänheten riskerar att hamna mitt i skottlinjen när gängen krigar.

– Det här är inte riktat mot allmänheten. De är inte ute efter att skada någon annan, men det finns alltid en risk att någon stackare står i vägen. 

Utan polisnärvaro ökar risken för skjutningar

Polisen vet att om de inte finns i området ökar risken för skottlossning.

– Därför finns vi på plats och minimerar den risken. Är vi inte på plats öppnar vi en arena för sådana här händelser, konstaterar kommunpolisen.