Belarus oppositionsledare Svetlana Tichanovskaja uppmanar EU att inte erkänna resultatet i landets ifrågasatta presidentval, där sittande Aleksandr Lukasjenko officiellt fick 80 procent av rösterna.

– Lukasjenko har förlorat all legitimitet i vårt lands och världens ögon. […] Valet den 9 augusti var inte rättvist eller transparent. Resultatet riggades, säger hon i en ny video, rapporterar AFP.

I dag onsdag möts EU:s stats- och regeringschefer på videolänk för att diskutera utvecklingen i Belarus och eventuella sanktioner.

Tikhanovskaja, 37, har sagt att hon kommer att organisera nya val om Lukashenko avgår och hennes allierade har bildat ett samordningsråd för att säkerställa en maktöverföring. Rådet kommer att sammanträda senare på onsdagen.

Lukashenko, 65, har avfärdat samtal om att säga upp eller hålla en ny omröstning och har hävdat att oppositionen försöker ”ta makten”.

Fredliga och massiva protester

Oppositionen har fått vind i seglen tack vare de massiva folkliga protesterna som är fredliga. Folk har fått nog av korruption och maktmissbruk av den gamla kommunistregimen. Anklagelserna om valfusk är omfattande.

Folk har protesterat i nio dagar, sedan valresultatet kom och som officiellt gav Lukashenko segern, rapporterar Deutsche Welle.