S-regeringen hävdar att de skärper straffen. Men de de marginella straffskärpningar som genomförts innebär fortsatt att Sverige mycket snabbare än i andra länder släpper ut grovt kriminella att fortsätta begå brottslighet.

I en gästkrönika i Svenska Dagbladet påpekar polisen och kriminologen Fredrik Kärrholm, som är verksam vid universitetet Cambridge utanför London, hur förundrad man är utomlands över hur Sverige nu har den värsta våldskriminalitet i västvärlden.

”Att befinna sig i den engelska universitetsstaden Cambridge påminner om att läget hemma är extremt. Brittiska kriminologer fascineras. För inte länge sedan var Sverige synnerligen tryggt. I dag har inget annat land i Västeuropa fler unga män som dör i vapenvåld per capita, enligt data från WHO.”

Och utlandet skakar på huvudet åt hur dåliga politiska makthavare är på att hantera denna allvarliga utveckling.

”När det kommer till den politiska hanteringen präglas reaktionerna i Cambridge av förvåning. De svenska straffen förblir milda trots att internationell forskning visar att långa fängelsestraff förebygger brott. Men vårt straffsystem bygger alltjämt på samma idéer som Bamses fantasivärld.”

Sedan lyfter Kärrholm den enkla slutsatsen att om unga våldsbrottslingar låses in i långa fängelsestraff kommer kriminaliteten snabbt att minska. Det är nämligen de unga kriminella som är våldsamma. Efter ett långt fängelsestraff är de inte längre unga, och begår i betydligt mindre utsträckning våldsbrott.

”Lyckligtvis minskar benägenheten att begå brott med stigande ålder, ett statistiskt samband som kallas för crime-age-curve. Mönstret syns även i Sverige. Enligt Brå är de som misstänks för skjutningar i genomsnitt bara 23 år.” Att låsa in dessa med långa fängelsestraff skulle vara ”ett effektivt sätt att minska det dödliga våldet”, summerar Kärrholm.