Mitt i sommarstiltjen går S ut med ett nytt desperat försök att fånga in M i den rödgröna röran inför Migrationskommitténs slutsammanträde. Allt talar dock för att ingen ”blocköverskridande” uppgörelse träffas. Det är bra för Sverige – och för Sverigedemokraterna.

Före sommarledigheterna satte sig S ner med de fyra forna allianspartierna för att se om man kunde hitta ett lagom tamt och meningslöst förslag som innebär att svenska gränser fortsätter vara öppna för invandring på uppemot 100.000 uppehållstillstånd per år – mångdubbelt mot grannländerna.

Sverige fortsätter att vara ett extremt land i att välkomna nya bidragstagare som saknar kompetens för den svenska arbetsmarknaden. Inga andra västländer agerar så. Våra nordiska grannländer har strypt invandringen och Danmark har vänt reseströmmen så att fler återvandrar än invandrar.

Skulle vara julafton för S mitt i sommaren

Socialdemokraterna skulle kunna fira julafton mitt i sommaren om man fick sin högsta önskan uppfylld: att Moderaterna ansluter sig till en kompromiss som låser partiets politik även efter valet 2022.

Då skulle nämligen ett konservativt regeringsalternativ till S-regering vara sprängt. SD skulle isoleras och M vara bunden som stödparti till en mycket mesig migrationspolitik.

För att visa sin goda vilja har Socialdemokraterna för andra gången på kort tid basonerat ut i medierna att man ”rundar” sina regeringskollegor i Miljöpartiet, som inte fått vara med och förhandla. S skulle kunna driva igenom migrationskompromissen i riksdagen istället för i regeringen – där MP kan lägga veto.

Men det är klart att MP redan är införstådda med att om inte en kompromiss görs med M nu, kommer en tuffare invandringspolitik att vara möjlig efter valet 2022. MP kommer att bråka lika lite som C och L har bråkat efter januariöverenskommelsen.

Inte heller Socialdemokraternas ”hot” håller om att Sverige, utan en bred uppgörelse, skulle innebära en återgång till än mer liberal migrationspolitik därför att den tillfälligt skärpta asyllagen löper ut nästa sommar. Med ett enkelt beslut i riksdagen kan nuvarande lag förlängas ytterligare två år.

Väljarna måste få avgöra!

Vi är många som hoppas att Moderaterna inte faller tillbaka i Reinfeldt-eran, och vägrar gå med på halvmesyrer. Då uppstår det läge Svenska Dagbladet summerar så här: ”Som en sista utväg – om det inte går att nå en uppgörelse – kan den tillfälliga lagen förlängas ytterligare. Men då riskerar invandringsfrågan att dominera nästa valrörelse, vilket brukar innebära att S och M tappar väljare till Sverigedemokraterna.”

Men om M lägger om sin politik behöver man inte, likt valen 2014 och 2018, tappa väljare. De tre oppositionspartierna – SD, M och KD – kan alla öka och nå egen majoritet i valet 2022. Det visade mätningarna före coronapandemin, och M har ju stärkt sin trovärdighet under den.

Så om M inte gör bort sig, kan en ny riksdagsmajoritet efter valet 2022 lägga fast en politik som är mer i samklang med våra nordiska grannländer.