Idag röstade Moderaterna i Göteborgs kommunfullmäktige, landets näst största stad, nej till förslag om språkkrav i kommunal omsorg, tillsammans med V, FI, MP, C, L och KD.

Sverigedemokraterna har länge drivit sådant krav och idag behandlades en motion av partiet om språkkrav i äldreomsorgen. Inför dagens omröstning hade Socialdemokraterna följt upp med ett eget alternativ där man lagt till annan kommunal verksamhet, ett tillägg som också SD gav sitt stöd.

– Det står bortom all rimlig tvivel att Göteborgs styrande politiker inte kan och vill ta tag i de gigantiska problem vi har med islamistisk extremism, utanförskap och integration. Jag kan inget annat än beklaga att de är allianspartierna ihop med V och MP som står för flatheten, skriver Jörgen Fogelklou (SD) på twitter efter beslutet.

Stor besvikelse

Besvikelsen på Moderaterna är stor i sociala medier. Några röster om Moderaternas nej till språkkrav i kommunal omsorg:

– Tycker det är en ganska bra indikation på hur politiker ser på pensionärer, som paket och inte som människor. Kul att behöva bli omhändertagen av någon du inte kan kommunicera med.

– Ska äldre och vårdpersonal inte kunna kommunicera pga att personal har dåliga språkkunskaper? Det bäddar för missförstånd, vilket är farligt ur ett vårperspektiv och skapar enorm otrygghet hos de äldre.

– Jag vet en kvinna som gömmer sin mat från hemtjänsten sedan de mikrade hennes matjesill till före detta mat.

– Har sagt det förut, Moderaterna i Göteborg är inga riktiga Moderater. Kolla alla dessa beslut dom tagit eller stött som totalt frångår en Moderats värderingar. Och så undrar Moderaterna varför Demokraterna i Göteborg är så stora.

– Ja, M är fortfarande svajiga tyvärr. Speciellt i Stockholm och Göteborg…