Uppgivenheten är total i Libanon. Den enorma explosionen i hamnen är droppen för många. Politiska ledningen är genomkorrumperad. Det finns röster som vill att kolonialmakten Frankrike åter tar över, något som president Macron fick höra vid hans besök i Beirut idag.

Under Macrons resa till Beirut på torsdagen, som länge varit inplanerat, besökte han stadens krossade gator, två dagar efter den gigantisk explosionen. Folkmassorna som samlades utmed gatorna krävde slutet på rådande ”regim” av politiker, som de klandrar för korruption och för att dra ner Libanon i en allt djupare katastrof.

Libanon domineras av olika etniska klaner och islamiska miliser som blockerar varandra och skapat en genomkorrumperad politisk miljö utan folkligt stöd.

”Folket vill se regimens fall!”

Macron fick höra folk skandera ”Revolution!” och ”Folket vill se regimens fall!” Och han höll till viss del med. ”Denna explosion borde vara början på en ny era,” sa Macron, vad nu dessa ord betyder.

Många libaneser har till olika västmedier framfört oro att utländsk hjälp ska betalas ut till de korrupta politikerna och därmed hamna i deras fickor istället för att hjälpa de hundratusentals som skadats och blivit hemlösa efter explosionen.

En libanes sa till Macron: ”Vi hoppas att detta stöd går till det libanesiska folket och inte till de korrupta ledarna”, rapporterar Reuters.

Redan innan explosionen hade Libanons ekonomi rasat samman, dess banker är i kris, landets valuta är i fritt fall och berget av skulder bara växer.

Kolonialmakten tillbaka?

”Herr president! Du är på Gouraud-gatan, han befriade oss från ottomanerna. Befria oss från de nuvarande myndigheterna,” sa en person i folkmassan och vädjade därmed om hjälp från Libanons tidigare kolonimakt, skriver Reuters.

Efter att ha besökt ett apotek som skadats i explosionen sa Macron till publiken: ”Jag förstår din ilska. Jag är inte här för att skriva en blank check … till regimen.”

Libanon styrdes av Frankrike efter första världskriget genom det ”franska mandatet för Syrien och Libanon”, som proklamerades av Nationernas förbund 1920. Till överkommissarie utsågs general Henri Gouraud.

Det är detta koloniala styre som en del libaneser nu längtar efter.