Reaktionerna är många efter dödsskjutningen av den 12-åriga flickan i Stockholm södra förorter i helgen. Gängkriminaliteten måste mötas med kraft från samhällets och rättsväsendets sida, hävdar oppositionen.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) konstaterade i SVT:s Morgonstudion att han känner ”stor ilska” mot de kriminella gängen. Från oppositionens sida kräver man mer kraftfulla åtgärder.

Enligt Adam Marttinen, Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson, borde brott i gängkriminella miljöer kunna hanteras på ett liknande sätt som terrorverksamhet.

– Då behöver man inte kunna bindas vid ett specifikt brott utan det räcker att man varit delaktig i att möjliggöra kriminella uppgörelser. Det kan vara att man får ett högre straffvärde för mindre allvarliga handlingar som utspelar sig i en organiserad kriminell miljö, säger han till SVT.

Sätt gängmedlemmarna i billigare utländska fängelser

Utöver generella straffskärpningar vill Adam Marttinen förändra förutsättningarna för hur och var dömda avtjänar sina straff.

– I dag tar man hänsyn att man ska ha närhet till vänner och familj. Det tycker vi är sekundärt. Vi har öppnat upp för att de ska kunna avtjäna sina straff i andra länder i Europa, säger han och påpekar att den åtgärden kan omfatta även svenska medborgare.

Sverigedemokraterna har i tidigare budgetförslag tagit upp hyra av platser i utländska fängelser som en åtgärd också för att minska kostnaderna för att ta hand om kriminella.

– Låt gängkriminella mördare bli bortglömda i andra länders fängelser, skriver Marttinen på Twitter.