Joe Biden vill vinna över Donald Trump i höstens presidentval i USA. Nu har han valt senator Kamala Harris som sin vice. Det är ett väntat, men ifrågasatt val.

KOMMENTAR. Joe Biden följer pk-mediernas formulär 1A. Han väljer en parhäst som medierna gillar. En kvinna med rätt hudfärg. Och mycket riktigt, medierna jublar. Också i Sverige. Första svarta kvinnan som kan bli vicepresident!

Tänk att medierna nu reducerar politiker till skyltdockor med rätt hudfärg.

Tvärt emot det som Martin Luther King hoppades på i sitt berömda ”Jag har en dröm”-tal. Där ville han motsatsen: Jag har en dröm, att mina fyra små barn en dag skall leva i en nation där de inte blir bedömda efter sin hudfärg, utan efter deras karaktär.

Nu bedöms Kamala Harris först och främst för sin hudfärg.

Taktiskt feltänk

Men bortsett från ”optics” (synliga faktorer som: kvinna, svart) är det ett fruktansvärt dåligt val för Biden, menar kolumnisten och programledaren Ben Shapiro.

1.
Joe Biden har i ett års tid framställt sig som den hygglige, balanserade, civiliserade kandidaten i skarp kontrast till den bombastiske Donald Trump. Men han raderar nu ut denna image genom att välja en hetlevrad och arrogant kandidat till viceprsident, som mer stämmer med Trumps temperament än Bidens.

2.
Biden har försökt framställa sig som mittenkandidat. Men Harris är svårt politiskt radikal. Hon förespråkar ”Medicare for All” och vill därmed ta av amerikanerna deras privata sjukvårdsförsäkringar. Hon har lovat att använda presidentmakten för att inskränka rätten att bära vapen. Hon sa i debatterna i vintras att hon skulle förbjuda kolbrytning, s k fracking. Hon attackerade domaren Brett Kavanaugh för att ha begått våldtäkt, även om det bevisats att den kvinna som anklagade honom för att ha gjord detta 1983 aldrig berättat det för sina egna vänner och förmodligen aldrig träffat domaren. Harris har talat nedlåtande om domare Brian Buescher därför att han är katolik.

3.
Harris har också lågt förtroende bland moderata demokrater genom att hårt attackera Joe Biden under primärvalet. Hon sa att det varit ”smärtsamt” att höra Biden hylla rasister och hon har antytt att Biden var rasist när han på 1970-talet inte stödde att elever tvångsmässigt skulle byta skola för att uppnå jämvikt mellan vita och svarta barn. Hon har också antytt att hon tror på de kvinnor som anklagat Biden för sexuellt ofredande.

4.
Biden har brett stöd bland afroamerikanska väljare – det var därför han vann över bland andra Harris i primärvalen. Harris är helt enkelt inte populär hos många svarta. Bland annat för att hon som åklagare krävde hårda straff för mindre allvarliga brott.

5.
Harris framstår som hycklare, eftersom hon efter de hårda straffen för lindriga brott själv under valkampanjen skrutit med att ha rökt marijuana – ett mindre allvarligt brott.

Det var dessa egenskaper, skriver Shapiro, som gjorde att Kamala Harris fullständigt misslyckades att själv bli presidentkandidat under demokratiska partiets primärval tidigare i år.

För mycket av en karriärist t o m för amerikaner

I USA brukar man inte ha något emot personer som är uppenbara karriärister och vill slå sig fram. Men Harris har gjort det på så klumpiga sätt att många retar sig på henne.

Just denna aspekt är också vad satirinslagen i amerikansk kvälls-TV slog an på efter att beskedet om hennes nominering kom, som i Tonight Show. Satirinslagen antyder – mycket uppenbart – att Harris sucktar intensivt efter att få bli president och kan komma att överglänsa Biden. (Och dessa TV-shower står på demokratiska partiet sida till minst 100 procent.)

Denna framfusighet stärker också bilden av att en röst på Biden egentligen är en röst för att göra Kamala Harris till Amerikas president inom några år. Eftersom nr 1 och nr 2 på valsedeln har så olika image och politisk framtoning, kan det lätt skapa förvirring bland väljarna. Vad får man om man röstar på Biden? Mittenpolitik eller radikalism? Sansat ledarskap eller en rabulist på vänsterflanken?

Varför utsågs hon då?

Det ligger i korten att Biden-kampanjen räknar med att vinna, vem han än utser till sin vice. Och då vill partiet ha en erfaren politiker som skulle kunna ta över om Biden blir sjuk. Kamala Harris har bredast politisk erfarenhet av de svarta kvinnor som varit aktuella.