Tysklands förbundskansler Angela Merkel har lovat att avgå efter nästa val. Vem ska efterträda henne? Coronakrisen har kastat om stödet bland favoriterna.

Angela Merkel har redan avgått som partiledare i kristdemokratiska CDU och därmed talat om att hon inte blir partiets kanslerskandidat i nästa val. I höst har hon varit förbundskansler i 15 år.

Bayerns starke man Markus Söder

Bayerns regeringschef Markus Söder har under coronakrisen klivit fram som en favorit till att efterträda Angela Merkel som kanslerskandidat. Han får det bästa betyget, efter Merkel, i Kantars förtroendemätning. Söder har haft en hög profil under krisen och kunnat lämna ett bestående intryck i hela Förbundsrepubliken genom sina beslut, rapporterar Münchner Merkur.

Söder var först med att stänga skolorna i delstaten och var den första att uttala sig för förbud mot folksamlingar. De andra delstaterna var tvungna att följa efter. Hittills har detta lönat sig för Söder, som utmålas som ny favorit och kronprins i medierna för att efterträda Merkel.

Markus Söder, 53, är doktor i juridisk historia och var redaktör på radiostation innan han blev heltidspolitiker. Han var Bayerns finansminister innan han blev regeringschef.

Unge uppkomlingen Jens Spahn

Den frispråkige och ibland kontroversielle Jens Spahn, 40, ställde upp som partiledare för två år sedan, men blev inte vald. Men han har under coronakrisen stärkt sin ställning eftersom han som hälsovårdsminister varit aktiv och kommit i medialt fokus för hanteringen av viruset denna vår.

Från vänster uppfattas han som en konservativ och polariserande politiker, medan hans vänner menar att det är hans tydliga språk som ibland uppfattas som kränkande. Han ställer gärna upp i TV-debatter och är nu välkänd i den tyska väljarkåren.

Under migrantkrisen 2015 blev Spahn en kritiker av Angela Merkels flyktingpolitik och hävdade att deras parti CDU ”kanske har lagt för mycket betoning på den humanitära strategin”.

Jens Spahn är från västtyska Nordrhein-Westfalen, en av de största delstaterna, där han tagit mastersexamen i statsvetenskap. Han blev ledamot av parlamentet i Berlin som 22-åring. Han arbetade i finansdepartementet med budgetfrågor 2015-18, innan han blev hälsominister. Han är gift med Daniel Funke.

Tidigare favoriten Armin Laschet

Armin Laschet håller valupptakt. Foto: Twitter.

Regeringschef i Nordrhein-Westfalen är Armin Laschet, 59, som förut varit en favorit att ta över efter Angela Merkel. Men han har kommit i skuggan av de två tidigare nämnda. Han har varit starkt lojal med Merkel om både den öppna migrationspolitiken och fördjupat EU-samarbete. Han har suttit både i förbundsdagen, Tysklands parlament, och i EU-parlamentet.

Han upplevs som en etablissemangets kandidat vilket i helgen illustrerades av en bild på Twitter där han omger sig med män klädda nästan exakt som honom själv.

Armin Laschet har jur.kand-exampen och arbetade som journalist på radio och som chefredaktör för lokaltidning innan han blev heltidspolitiker.

Merkels kandidat AKK har fortsatt svårt

Alla trodde att Merkels efterträdare som förbundskansler var given när Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK), 58, valdes till ny partiledare i CDU efter Angela Merkel. Hon vann mycket tack vare att det stod klart att Angela Merkel helst ville se henne som sin efterträdare.

Men bara efter två år avgick hon som partiledare sedan hon klantat till det rejält i hanteringen av att CDU i delstaten Thüringen bildade majoritet med AfD. Under hennes korta tid gjorde CDU också mycket dåligt ifrån sig i flera delstatsval.

Efter partiledarskapet har hon av Merkel utsetts till försvarsminister. Hon får dock inga höga förtroendesiffror sommaren 2020 och hon är särskilt impopulär i östra Tyskland (där Thüringen ligger).

Annegret Kramp-Karrenbauer har mastersexamen i statsvetenskap men blev tidigt ungdomspolitiker. Hon var regeringschef i den lilla delstaten Saarland på gränsen till Frankrike 2011-18.

Förbundsdagsval hålls i september 2021

Kristdemokraterna CDU måste utse sin kanslerskandidat i god tid före nästa förbundsdagsval i september 2021, eftersom Angela Merkel sagt att hon inte ställer upp för en ny mandatperiod.

*

Kandidaterna: Markus Söder (överst till höger), Jens Spahn (överst till vänster), Armin Laschet (nederst till vänster) och Annegret Kramp-Karrenbauer (nederst till höger).