Amerikansk media försöker utmåla Joe Bidens kandidat till vicepresident, Kamala Harris, som ”moderat” eller till och med ”konservativ”. Hennes sätt att rösta i senaten talar ett helt annat språk.

ANALYS. För att locka mittenväljare behöver Joe Biden framställa sin parhäst som mittenpolitiker. Och medierna hjälper till som goda kampanjmedarbetare. Men det är fake news.

Harris är mer vänster än Bernie Sanders

”Kamala Harris är, både utifrån hennes egna politiska ståndpunkter och utifrån objektiv analys av hennes sätt att rösta i senatens voteringar, utan tvekan en av de mest vänstervridna kandidaterna någonsin i ett presidentval”, skriver nyhetsiten Issues & Insights.

Utlåtandet grundar sig på fakta från GovTrack, en oberoende politiksite som mäter var kongressledamöter står ideologiskt baserat på hur de röstar i voteringarna. Deras betyg för Harris är ”den mest vänsterinriktade senatorn under 2019, till och med mer vänster än Bernie Sanders”.

Och Sanders beskriver sig själv som socialist.

Om man ser till poängen hon fått för att rösta konservativt, så är de noll. Hon har med andra ord ”inte ett konservativt ben i kroppen”.

I detta val är vice presidenten viktig

Normalt betyder nummer två på valsedeln ingenting. Minns du vem som var Hillary Clintons vice? Och hur många kan namnet på nuvarande vice president? (Tim Kaine och Mike Pence)

Men Joe Bidens vice kan bli mycket viktig. Om han vinner valet är han 78 år när han svärs in i januari. Hans hälsa är redan ett samtalsämne. Klippen där han framstår som gaggig är många.

Risken att han tvingas avgå innan nästa val om fyra år, på grund av sjukdom, är inte försumbar.

Det skulle betyda att Kamala Harris blir president.