Svenska rättsstaten är i snabbt sammanbrott. Vägspärrar upprättas numera av kriminella i Angered norr om Göteborg.

De senaste dagarna har kriminellt nätverk i Angered upprättat vägspärrar på olika håll i nordöstra Göteborg.

– De har stoppat bilar och kontrollerat vilka som åker in olika områden, säger en uppgiftslämnare till G-P.

Boende i områdena anser att detta beteende beskär deras frihet att röra sig fritt, ett ofredande, men det är inga som vågar anmäla agerandet, säger en källa.

Gängkonflikt i botten

Enligt tidningen kan flera kriminella nätverk vara direkt eller indirekt involverade i det som bedöms vara huvudkonflikten mellan Backagänget från Hisings Backa och den kriminella delen av ett släktbaserat nätverk i Angered.

Både i helgen och på måndagen ska släktnätverkets kriminella medlemmar ha upprättat vägspärrar vid flera platser, vilket P4 Göteborg tidigare har rapporterat om. Enligt GP:s mer specifika uppgifter ska dessa ha upprättats vid Hjällbo centrum och in till Hammarkulletorget.

Polisen: ”oacceptabelt”

De spända läget mellan kriminella nätverk i Göteborg har gjort att polisen har gått upp i en så kallad särskild händelse.

– Det är polisens uppgift att stå för ordningshållningen i samhället och vi kommer att göra ingripanden så fort vi ser det här. I går hann vi inte riktigt dit innan de drog sig tillbaka. Vi ser väldigt allvarligt på det här då det skapar en stor otrygghet, säger polischefen Erik Nord.

Han vill avveckla den alternativa ordnignsmakten som tar allt mer av polisens uppgifter i förorterna.

– Om någon begår ett brott kommer vi att rapportera personen för det, är det så att någon annan på något sätt är delaktig, men där det inte går att beslå en brottsmisstanke så kan vi avvisa personen från platsen enligt polislagen paragraf 13 för störande av den allmänna ordningen.

Avvisas utan staff. I Morgan Johanssons Sverige.