Det är pinsamt att se hur svenska medier blir megafoner för ayatollorna i Iran och terroristerna i Hamas när fredsavtal i Mellanöstern tecknats mellan Israel och Förenade Arabemiraten.

KOMMENTAR. Fredsavtalet hade hyllats som historiskt i alla svenska medier – om Barack Obama varit en av arkitekterna. Men nu är det Donald Trump som fått till ett fredsavtal i Mellanöstern. Då lyfter svenska medier fram de värsta despoternas kommentarer – de som vill ha krig.

Medierna ser inte till saken – freden – utan vill till inget pris i världen ge Donald Trump något erkännande. Därför håller man på diktaturerna.

I verkligheten: historiskt viktig händelse

Om man ser till reaktioner från dem håller sig till de faktiska omständigheterna och till innebörden av fredsavtalet är de positiva. Den vänsterliberala journalisten Thomas Friedman som fått Pulizerpriset för sina artiklar om Mellanöstern, skriver i New York Times att fredsavtalet är en jordbävning och kommer kännas i hela regionen.

”För en gångs skull håller jag med president Trump om att detta är stort”, skriver Fridman.

”Fredsavtalet, som förmedlades av Trump-administrationen, innebär att Förenade Arabemiraten upprättar fullständigt normaliserade förbindelserna med Israel, i gengäld för att den judiska staten avstår, för tillfället, från en annektering av Västbanken. Avtalet är exakt vad Trump sa att det var i hans tweet: ett ’stort genombrott’.”

Friedman slutar inte där i sina lovord över avtalet. Det är nästan i klass med när Egyptens Anwar el-Sadat slöt fred med Israel.

”Titta bara på listan över effekterna av detta avtal och du ser hur uppgörelsen påverkar varje större aktör i regionen – med de pro-amerikanska, pro-måttliga islam, pro-vi-måste-avsluta-konflikten-med-Israel-en-gång-för-allt-lägret som de mest gynnade medan de radikala pro-Iran, anti-amerikanska, pro-islamistisk-permanent-kamp-mot-Israel blir allt mer isolerade och hamnar i bakvattnet. Det är en geopolitisk jordbävning.”

Men svensk media gör sig till tolks för de senare extremistiska rösterna.

Det är skamligt.