Opinionssiffrorna har börjat vända nedåt för Joe Biden, utmanaren till president Donald Trump i höstens presidentval i USA. Viktiga sakfrågor talar också till Trumps fördel.

På samma sätt som för fyra år sedan har medierna börjat rapportera som om Donald Trump redan har förlorat presidentvalet. Men som vi vet fick de fel. Gruvligt fel.

Trump har ökat under sommaren

Nu finns indikationer på att Joe Biden nått sin opinionsmässiga topp, och börjat dala. Augustimätning från Democracy Institute/Daily Express visar att Donald Trump stärker sin position i opinionen.  Han har överraskande nog tagit ledningen över sin utmanare Biden, med 48 procent mot 46.

Och viktigare än snittet på federal nivå är att Trump tagit ledningen i viktiga, jämna delstater.

I andra mätningar leder Joe Biden fortfarande, delvis därför att vänstermediernas mätningar ofta tillfrågar fler som är registrerade som demokratiska väljare än republikanska. Men hans övertag har halverats från 10 procentenheters ledning i juni till 6 i augusti.

Ett skäl till att Trump förstärks är att coronakrisen gått in i ett nytt skede där många väljare är mer fokuserade på hur ekonomin ska utvecklas. Och när det gäller ekonomi har Trump högre förtroende att hantera den än Biden. 57 procent anser Trump är bäst på att sköta ekonomi, medan 43 procent tror att Biden klarar det bättre, enligt Democracy Institute-mätningen.

I magasinet Spectator frågar man om inte Biden nu peakat som favorit. Att väljarna nu främst fokuserar på ekonomin är goda nyheter för Trump, skriver man.

Väljarna ser Trump som en stark ledare

Något som verkligen skiljer sig mellan mediernas och väljarkårens syn på Trump är huruvida han är en stark ledare eller inte. Hela 69 procent svarar att presidenten är en ”stark ledare”, jämfört med att bara 24 procent tycker att Joe Biden är det.

Visserligen ses Biden som trevligare (likable) än Trump, men samtidigt svarar 58 procent att Biden lider av någon form av kognitiv försämring, som tidigt stadium av demens. Ännu fler, 60 procent, svarar att Biden är för gammal att bli president. Han är född 20 november 1942 och fyller alltså 78 år i höst.

Särskilt kritiska är väljarna mot hur Biden agerat under upploppen och plundringarna till följd av ”black lives matter”-kampanjen.