För inte så länge sedan ansågs det diskriminerande att ställa krav på att personal i äldreomsorgen skulle kunna tala svenska. Nu sker ett genombrott och alla äldre borde ha rätt till svensktalande personal. Därför måste språktest göras obligatorisk.

För nästan tio år sedan startade äldreboende där all personal talade arabiska i Stockholm. ”Personalen talar arabiska och har förståelse, kunskap och kännedom om kulturen, så de äldre kommer att känna igen maten som serveras och språket som talas”, uppgavs då som skäl till att starta äldreboende för en etnisk grupp.

Vid öppnandet sa föreståndaren att ”just när minnet börjar falna blir ens historia och bakgrund extra viktig” och ”att kunna göra sig förstådd och känna igen sig skapar lugn och mindre oro”

Krav på svenska har beskrivits som rasism

Men att svenska äldre skulle kunna kräva samma rätt till att få svensktalande personal i äldreomsorgen har länge ansetts vara… rasistiskt.

I Kommunalarbetaren har en medlem konstaterat att äldreomsorg sedan många år anställ personal med dåliga kunskaper i svenska på hennes mammas boende. Medlemmen skriver: ”Min mamma är ledsen över att inte längre kunna göra sig förstådd och tycker att hon förlorat trivseln på boendet.” 

Finns det verkligen inte någon rätt för sin mamma att kräva svensktalande personal, undrar medlemmen.

LO:s Rättsskydd svarar i tidningen: Om en arbetsgivare fattar ”beslut att flytta på personal på grund av bristande kunskaper i svenska skulle kunna vara etnisk diskriminering”.

Medier har också i andra sammanhang rapporterat att äldre kräver svensktalande personal, och har då vinklat det som uttryck för rasism och främlingsfientlighet.

Svenska äldre har rätt till sitt eget språk

Detta är ett sorgligt exempel på hur galna politiska dogmer fått göra svensk välfärd sämre.

Jag var med i SVT:s Aktuellt igår kväll och diskuterade detta. Numera är det ingen som talar om att det skulle vara rasism. Motargumentet nu är att det inte behöver vara obligatoriskt med svensktalande i äldreomsorgen, utan borde vara upp till varje äldreboende att bestämma.

Nej, svarade jag. Just eftersom det finns politiska dogmer som kan hävda att arbetsgivare inte får ställa språkkrav, måste språkkrav som kontrolleras med språktest göras obligatoriskt. Men en i lag stiftat bestämmelse om detta skulle göra det svårt för vänsteraktivister att komma runt.

Det är inte de äldre som är till för att ge personalen jobb, det är de äldre som ska stå i fokus. Det är för dem äldreomsorgen finns till. Då ska den ta mig f-n också erbjuda personal som behärskar språket som de äldre talar i sitt eget land. Det är absurt att detta så länge ifrågasatts.