Förre FN-ambassadören Nikki Haley talade på Republikanernas konvent natten till tisdagen. Hon kritiserade FN och som representant för minoriteterna sa hon att ”alla liv räknas”.

KOMMENTAR. Det var några sanningens ord om Förenta Nationerna som levererades av Nikki Haley i natt, ord som naiva svenska politiker borde ta till sig.

– Förenta Nationerna är inte något för svagsinta. Det är en plats där diktatorer, mördare och tjuvar fördömer Amerika för att sedan kräva att vi ska betala deras räkningar.

Brun flicka i svart och vit värld

I sitt tal till konventet berättade Nikki Haley att hon växte upp i sydstaten South Caroline dit hennes föräldrar kommit från Indien.

– Jag var en brun flicka i en svart och vit värld, sa hon.

Familjen utsattes för diskriminering och svårigheter.

– Men vi gav aldrig efter för klagomål och hat. Min mamma byggde upp ett framgångsrikt företag och min pappa undervisade i 30 år på ett svart college. Och folket i South Carolina valde mig till deras första kvinnliga guvernör och den första ur en minoritet.

Alla liv räknas

Som ett svar på ”black lives matter” menade hon att Amerika inte är perfekt, men en berättelse i ständig utveckling. Och att det därför är tragiskt att se det Demokratiska partiet blunda för upplopp och våldsamheter.

– Självklart räknas och respekteras varje svart liv. Den svarte polis som dödas i tjänsten – hans liv räknas. De svarta småföretagare som nu ser sina företag gå upp i rök i upplopp – deras liv räknas. Svarta barn som skjuts på lekplatsen – deras liv räknas. Liv har stulits och förstörts genom våldet vi ser på våra gator, sa Haley.

Hon talade inte enbart för lag och ordning, utan också för respekt mellan olika grupperingar. Genom diskussion kan olika frågor lösas i ordnade former.

Alla liv räknas, sa hon och uppmanade amerikanerna att rösta på den ende som omfamnat detta budskap: Donald Trump.