Två marockanska medborgare dömdes till flera års fängelse för mordbrand efter att ha tänt eld på en restaurang i bottenplan på ett bostadshus. Men tingsrätten beslutade inte om utvisning trots åklagarens yrkande.

I juni i år grips två marockanska medborgare misstänkta för mordbrand på Kungsgatan i Mariestad. Den ene är en 28-årig man som inte tidigare är dömd för brott. Den andra är en 23-årig som tidigare dömts för granatattack mot Pizzabageriet på Prinsgatan i Göteborg.

De döms till 4 och ett halvt års fängelse respektive 4 års fängelse. Men trots de grova brotten dömer inte tingsrätten någon av dem till utvisning. Man finner att det ”inte föreligger synnerliga skäl att utvisa”, trots den mycket grova våldsbrottsligheten.

Även restaurangägaren, en 47-årig man från Irak, dömdes till 4 års fängelse, men då för anstiftan eftersom branden var ett beställningsarbete med försäkringsbedrägeri som motiv. Mannen har dock blivit svensk medborgare och kan därför inte utvisas.

Åklagaren har inte tagit ställning till om domen ska överklagas, rapporterar Nyheter idag och Fria Tider.