På västkusten kolliderade en vattenskoter med en mindre fritidsbåt under fredagskvällen. En man i 50-årsåldern har avlidit av sina skador enligt polisen.

Larm om en vattenskoterolycka nära Hunnebostrand i Bohuslän inkom strax före kl 20. Ambulanshelikopter, räddningstjänst och polis kallades till platsen.

– Det är två personer som ska ha färdats på vattenskotern när olyckan inträffade och en ska ha åkt i vattnet och förlorat medvetandet, säger presstalesperson för polisen i region Väst till SVT.

Trots snabb insats från räddningstjänsten gick inte mannens liv att rädda. Den andra personen som färdades på vattenskotern ska ha klarat sig utan allvarliga skador.

Inget förarbevis krävs

Det har vuxit fram en debatt om reglerna för att köra vattenskoter, som har kraftiga motorer och kan köra snabbt på vatten, är för liberala. Idag gäller bara en 15-års gräns. Det finns inget krav på förarbevis som bekräftar att den som kör vattenskoter kan trafikreglerna på sjön.

Tidigare i sommar meddelade regeringen att man ger Transportstyrelsen uppdrag att ta fram ett förslag till förarbevis och obligatorisk utbildning för att få köra vattenskoter. Uppdraget ska slutföras och förslag lämnas till regeringen senast den 1 oktober i år.