Unga gärningsmän får stora rabatter på straffen i Sverige när de döms för mycket grova brott som mord. Nu kritiseras systemet av chefsåklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Rättegången mot fem unga Rinkebybor för dubbelmordet som nu pågår i Danmark har fått svenska jurister att tänka till. Danmark dubblar straffen vid gängkonflikter och medger inga ungdomsrabatter på straffen.

Men i Sverige kommer unga undan med mycket korta straff som dessutom avtjänas på ungdomshem som är lätta att rymma ifrån. I sommar har tre unga mördare rymt vid två olika tillfällen från ungdomshem. Alla är fortfarande på fri fot trots att rikslarm utfärdats.

Nu reagerar åklagarna vid riksenheten för organiserad brottslighet.

Straffrabatten gör det lockande att rekrytera unga

– Att ha enorma straffrabatter för ungdomar när det gäller den typen av brottslighet lockar de äldre kriminella att rekrytera ungdomar. Det är en farlig väg, säger chefsåklagare Lise Tamm till Kvällsposten.

Danmark har ett annat rättssystem och betydligt färre skjutningar än Sverige. I Danmark lönar det sig inte att rekrytera ungdomar som begår väldigt allvarliga brott.

– Jag tycker att det är intressant att jämföra hur man hanterar den här brottsligheten i Danmark och i Sverige, säger hon.

I Danmark riskerar de åtalade Rinkebyborna, även de som bara var 17 år när morden utfördes, att dömas till 20 års fängelse om åklagaren kan bevisa att de har kopplingar till gängkonflikter.

Kriminella skryter om hur de rekryterar unga

I Sverige döms unga mördare till några enstaka år i ungdomshem hos Statens institutionsstyrelse, Sis.

– Som det är nu i Sverige så skryter kriminella om att man använder sig av ungdomar som får status av att de maximalt får fyra år på ett Sis-hem, säger chefsåklagaren.

Lise Tamm ser hur unga personer blir rekryterade av äldre kriminella och att de unga i sociala medier skriver att de är beredda att skjuta ihjäl andra och agera kurirer av vapen och knark. När det gäller den typen av allvarlig brottslighet anser hon att det är fel med straffrabatter för unga.

I riksdagen har Sverigedemokraterna länge lagt förslag om slopade straffrabatter för unga, något som på senare tid har fått stöd av andra oppositionspartier.