I TV-kanalen CNN, som avskyr presidenten intensivt, framför två erfarna valanalytiker varningar om att räkna ut Donald Trump. Bryter man ner opinionssiffrorna är han starkare nu än mot Hillary Clinton för fyra år sedan.

KOMMENTAR. Många på vänsterkanten jublar denna sommar. De tror att Donald Trumps dagar i Vita huset är räknade. Joe Biden kommer att vinna en jordskredsseger. Hurra!

Men var det inte samma sak 2016? Jo, det var det. Medier och opinionsinstitut dras med i vänsteraktivisternas önsketänkande.

De av medierna så hyllade statistiska analytikerna på FiveThirtyEight hävdade 2016 att sannolikheten för Hillary Clintons valseger var 90-95 procent bara dagar före valdagen. Mer fel kunde man ju inte ha. Men medierna fortsätter se dem som orakel. Och inför höstens val säger samma statistiker – gissa! – att Joe Biden är nära att ha skaffat sig en jordskredsledning. Hur mycket är den ”prognosen” värd?

Mer begåvade analytiker

Mer begåvade valanalytiker, som Arick Wierson (jobbat för Michael Bloomberg) och Bradley Honan (konsult åt demokraterna) varnar gemensamt för att partiet ska ta ut segern i förskott. De bryter ner opinionsströmmarna och analyserar de väljargrupper som avgör.

Bland de vita arbetarna i rostbältet som avgjorde förra valet har inte Donald Trump tappat stöd. Joe Biden har bara ökat med en enda procent sedan i vintras i denna grupp.

Inte heller bland icke-vita har Trump förlorat stöd. Hans popularitet har sedan i mars bara minskat med en procent. Och New York Times mätning visar, skriver de, att Trump inte förlorat det stöd från svarta han hade 2016 (det var lågt, men så brukar det vara för republikanska kandidater).

Spansktalande uppvisar inte heller det starka stöd för Joe Biden som han behöver för att vinna. Biden ”leder med 24 procents marginal över Trump jämfört med 38 procents övertag för Hillary Clinton 2016”. Trots att mätningen de refererar gjordes efter George Floyds död, omfattande demonstrationer för ”black lives matter” och svagt agerande från Trump under tiden, ”står Biden exakt där Clinton stod med svarta väljare … och med svagare stöd bland spansktalande”.

”Inte en direkt övertygande ledning för oss demokrater”, skriver de.

Trump har samma stöd nu som Obama

Ett enda opinionsinstitut hade någorlunda rätt i valutfallet 2016, Rasmussen Report. Och de bekräftar de bekymrade demokratiska konsulternas analys.

President Trump har förtroende hos 45 procent i den dagliga mätningen för 17 juli. Det låter inte mycket. Är han därmed inte svag? Rasmussen jämför med president Obama vid exakt datum fyra år tidigare, när han stod inför omval. Obama hade 17 juli 2012 förtroende bland… 46 procent. Alltså inte ett dugg starkare än Trump. Och Obama blev omvald.