Flera amerikanska städer rapporterar dubbelt så många mord som i juni förra året. Våldet skenar sedan ”black lives matter” pressat polisen på defensiven.

New York har inte upplevt så många skjutningar i juni på 20 år, sedan polisen avvecklat flera enheter. Jämfört med juni 2019 har antalet skjutningar mer än fördubblats, rapporterar New York Post.

Under juni inträffade 205 skjutningar i New York med 270 döda och skadade att jämföra med 89 skjutningar samma period förra året. Skjutningarna har ökat i alla stadsdelar, rapporterar Pix11.

Chicago

I Chicago går man mot rekord i mord, då 336 kända mord inträffat fram till 2 juli, rapporterar New York Times. 

Bara under den senaste helgen blev 80 personer skjutna i Chicago, varav 15 dog, rapporterar CBS.

Buffalo

Även i städer som Buffalo har vapenvåldet ökat kraftigt – med 77 procent i juni i år jämfört med juni förra året, rapporterar radiostationen WKBW.

– 55 skjutningar i vårt samhälle och ingen är gripen. Det betyder att ingen talar med polisen, säger Murray Holman, talesperson för Buffalo Peacemakers.

– Vi säger ’black lives matter’. Vi säger ’all lives matter’. Men våldet mellan svarta ökar i vår stad medan vi protesterar för George Flloyd och dem som har dött i polisvåld. Nu skjuter vi varandra. Det är galet.”

– Det är inte bara i Buffalo som våldet nu ökar, det är över hela landet, säger han.

Portland

I en stad där BLM haft störst inverkan har våldet ökat med 240 procent under första veckan i juli jämfört med samma vecka förra året. Polisen har ryckt ut på 17 skjutningar i år jämfört med fem förra året.

– Skjutningar påverkar alla i vårt samhälle negativt och ökningen vi ser är alarmerande, säger polischef Chuck Lovell.