Det som sades vara lögn och skandal, därför att president Trump tipsat om det, visar sig nu vara sant: malariamedicin har hjälpt coronapatienter att överleva.

All världens media ylade om hur korkad president Trump var när han tipsade om medicinen hydroxiklorokin för att lindra coronainfektion.

Men nu kommer vetenskapliga studier.

”En överraskande ny studie finner att det kontroversiella malarialäkemedlet hydroxiklorokin hjälper coronapatienterna att bättre överleva på sjukhuset”, tvingas nu CNN rapportera.

CNN har grovt hånat Trump för att han tipsat om detta läkemedel. Även flera svenska medier hakade på hånet av Trump.

Nu visar det sig att Trump har vetenskapen på sin sida.

Halverad dödlighet med Trumps medicin

Det är ett team på Henry Ford Health System i sydöstra Michigan som på torsdagen publicerade en studie av 2.541 inlagda patienter och funnit att de som fick hydroxiklorokin var mycket mindre benägna att dö.

Dr. Marcus Zervos, avdelningschef för infektionssjukdomar, säger att 26 procent av dem som inte fick hydroxiklorokin dog, jämfört med 13 procent av dem som fick läkemedlet. Detta framgår i artikel från det medicinska teamet i International Journal of Infectious Diseases.

– Våra resultat skiljer sig från vissa andra studier, sa Zervos på en presskonferens.

– Det var viktigt att patienterna behandlades tidigt. För att hydroxiklorokin ska ha en fördel, måste det börja tas innan patienterna drabbas av några av de allvarliga immunreaktioner som patienter med Covid kan få, säger Zervos enligt CNN.

Mycket arbete återstår

Nu vill inte Henry Ford Health System ogiltigförklara andra studier, men uppmanar till ökad detaljkunskaper.

– Vad vår studie visar är att man måste se på data nyanserat och vilka patienter som faktiskt drar nytta av medicinen och när. På så sätt kan vi komma framåt i att avslöja hur det nya viruset fungerar, sa Dr. Steven Kalkanis som är vd i sjukvårdsföretaget.

– Mycket mer arbete måste göras för att klargöra vad den slutliga behandlingsplanen ska vara för Covid-19, sa han.

*

Svenska mediereaktioner. Aftonbladet: ”Expert om Trumputtalande: Oseriöst” (19/5). Expressen: ”Trump kan dö av malariamedicinen hydroxiklorokin” (20/5). SVT: ”Malariamedicinen hydroxiklorokin, som USA:s president Donald Trump har fört fram, är kopplad till ökad risk för att dö hos patienter med covid-19” (22/5). Sveriges Radio: ”Trump föreslår malariamedicin – trots bristande underlag” (6/4).