I ny dokumentär framträder människorna bakom statistiken kring alla de sjuka som numera blir utförsäkrade. Finansminister Magdalena Andersson (S) förklarar varför sjuka prioriteras ner: pengarna behövs för migrationen.

I Nyhetsbyråns dokumentärfilm, De utförsäkrade, blottas det svenska sjukförsäkringssystemet inifrån.

– Hur sjuk ska man behöva vara för att få sjukpenning om det inte räcker med att man ligger i respirator, frågar Charlotte Ljungmark, 63.

Hon har varit klinisk död två gånger. Trots cancer, dubbla hjärtstopp, och dubbelsidig lunginflammation anses hon kapabel att arbeta och nekas sjukpenning.

När Charlotte ligger medvetslös i respirator på sjukhuset får hon ett kravbrev från Försäkringskassan där det framgår att hon ska skriva in sig på Arbetsförmedlingen. 

Patienter bollas dessutom många gånger mellan flera olika handläggare och läkare, samt tvingas hantera byråkrati och papperexercis, vilket kan försvåra symptom som patienter redan har. 

Politiken prioriterar andra än sjuka

Dokumentären visar hur politikens regelverk för sjukpenningen riktas mot de sjuka i Sverige, en grupp som har svårt att försvara sig och inte är lika högljudd som andra grupper.

– Det var ett mål som regeringen satte upp för att spara pengar. Finansministern har själv sagt att hon skulle spara pengar på sjuka och funktionshindrade för att ha råd med deras migrationspolitik, säger riksdagsledamoten Julia Kronlid (SD) i dokumentären.

Dokumentären visar att den svenska välfärdens förträfflighet kan ifrågasättas.

– Ett land med ett av världens högsta skattetryck tvingas prioritera bort till dom som behöver det mest, konstaterar programledaren Isabelle Eriksson.