Sedan polisen lyckats knäcka krypterad kommunikation för ett kriminellt nätverk hittade man en ljudisolerad tortyrkammare och celler i sex containrar i den lilla byn Wouwse, söder om Rotterdam.

Tortyrkammaren var utrustad med tandläkarstol, häcksaxar och skalpeller. Handfängsel fanns fastsatta i golv och tak. Polisen misstänker att syftet varit att tortera kidnappningsoffer i containern som kopplas till ett kriminellt nätverk. Kammaren hittades efter att fransk polis nyligen lyckats avkoda nätverkets krypterade kommunikationsapp, EncroChat.

Tillslag mot tortyrkammaren skedde av nederländsk polis innan den hann användas, rapporterar BBC.

Polisen har avlyssnat miljontals meddelande på denna krypterade app, inklusive meddelande från en av de misstänkta, en 40-årig man boende i Haag i Holland.

Sedan polisen lokaliserat containrarna i april har man haft spaning på dem och noterat att många män varit där och arbetat närmast varje dag. När de närmade sig färdigställande beslutades om tillslag.

En video som lagts upp online av polisen visar hur misstänkta grips och bilder av hur tortyrkammaren ser ut. I en annan container upptäcktes polisuniformer, rånarluvor och skyddsvästar.

De sex gripna misstänks tillhöra en den gängkultur som blir allt mer våldsam i flera europeiska länder. De misstänks bland annat för förberedelse till kidnappning och grov misshandel. Häktningsframställan har lämnats in som begärt dem häktade i 90 dagar medan vidare utredning pågår.

Tillslaget mot tortyrkammaren är ett av nära 800 ingripanden som gjorts runt om i Europa sedan polisen avkrypterat appen EncroChat.