Från regeringen låter det som att man vill begränsa spelandet, men i verkligheten driver socialdemokratiska partiet själv in stora pengar på att locka folk till spel.

Spelmarknaden utmålas ofta som destruktiv av socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S). Regeringen inför nya regler för att försvåra för spelbolag. Men partiet driver själv ett spelbolag som drar in hundratals miljoner från kunderna.

Medan restriktioner gäller för andra kommersiella spelbolag gynnar lagstiftningen Socialdemokraternas egen lotteriverksamhet i form av A-lotterierna och dotterbolaget Kombispel. Partiets egna spel har flera undantag, exempelvis får man sälja lotter på kredit till spelberoende.

Kombispel har avslöjats med att sälja lotter på kredit som resulterat i att 8.000 ärenden hamnat hos Kronofogden. Många av de skuldsatta visade sig var pensionärer som redan fanns i Kronofogdens register. Socialdemokratin driver alltså ekonomiskt utsatta personer till att skuldsätta sig genom att köpa lotter och spel.

”Vad är det om inte hjärtlös girighet?” frågar kolumnisten Bawar Ismail i Göteborgs-Posten, och fortsätter: ”Ardalan Shekarabis parti bör göra upp med sin egen lotteriverksamhet. Vill S fortsätta sälja lotter bör verksamheten bedrivas på samma villkor som de kommersiella aktörerna måste efterleva. Annars är det nog dags att lägga ned hyckleriet som är A-lotterierna.”