Kommunpolitikern Ashkan Ekman Ekhtiari (S) har dömts för mord till livstids fängelse och utvisning av tingsrätten i Ångermanland. Han sköt sin fru i huvudet med ett gevär när hon låg och sov. 

Under måndagen meddelade Ångermanlands tingsrätt dom mot S-politikern. Flera medier undanhåller att han är S-politiker, vilket man inte gör när någon medlem i SD gjort något olämpligt, dock aldrig något så grovt brott som mord.

Ekhtiari, som kom till Sverige med sin familj 2007, ska utvisas till hemlandet Iran efter avtjänat straff. 

Mannen döms också för dataingång eftersom han har tagit sig in i hustruns låsta mobiltelefon och kopierat appar och filer och titta på hennes information. 

”Tingsrätten har funnit att det är bevisat att mannen med avsikt har skjutit sin hustru i huvudet med ett gevär. Kvinnan sköts när hon sov i sin säng. Eftersom brottet har riktat sig mot en nära anhörig i hennes hem och skett när hon sov anser tingsrätten att gärningen varit särskilt hänsynslös. Straffet blir därför livstids fängelse”, skriver Ångermanlands tingsrätt i ett pressmeddelande. 

Flera viktiga uppdrag för Socialdemokraterna

Paret var bosatt i Sollefteå men Ekhtiari har sedan 2014 verkat som folkvald socialdemokratisk lokalpolitiker i Kiruna där han även hade sin anställning som dataingenjör. 

Förtroendemannaregistret visar att att han har suttit i kommunfullmäktige som ordinarie ledamot från oktober 2014 fram till oktober 2018. Sedan dessa har han varit ersättare i kommunfullmäktige och hans mandat löper fram till oktober 2022. 

Han har varit ersättare som ledamot i de kommunala bolagen Kiruna kommunpartner AB, Kiruna Kraft AB och Tekniska Verken i Kiruna AB mellan 2015 och 2018. 

Det är oklart om Ekhtiari har blivit utesluten från partiet efter att brottsmisstankarna om mord väcktes i våras, rapporterar Expressen.