Ökat våld, större möjligheter för gängen att rekrytera och fler skjutningar. Det varnar Polismyndigheten för i en ny rapport.

Under coronakrisen har gränserna stängts och det varit svårt att flytta narkotika. När försäljningen över gränserna kan återupptas kommer det att finnas extra stora mängder narkotika i omlopp, vilket kan skapa konflikter mellan gängen.

Det framgår av en ny analys från underrättelseenheten på Nationella operativa avdelningen (Noa). Man utmålas en dyster bild med ökat våld framöver. Eftersom coronakrisen resulterar i ökad arbetslösheten och andra sociala problem gynnar det rekryteringen till kriminella gäng.

Ökningen av antalet konkurser ger också kriminella fler möjligheter till bedrägerier och penningtvätt. ”Våldsanvändning kopplade till nätverkens utvidgning och infiltrering i legala verksamheter bedöms därmed öka”, står det i rapporten.

Operation Rimfrost skulle minska antalet skjutningar och sprängningar, men de ligger kvar på samma nivå. Framöver kan denna våldsbrottslighet följaktligen öka när varken Rimfrost eller corona lägger hinder i vägen.

I detta läge säger justitieminister Morgan Johansson (S) till SvD att han ”känner sig trygg”. Istället för nya kriminalpolitiska insatser vill han se sociala insatser och mot arbetslöshet.

– Då handlar det om socialtjänst, skola, fritidsverksamhet, allt som gör att vi kan avbryta en kriminell utveckling för unga, säger Morgan Johansson (S).