Motsättningarna är så stora att Angela Merkel förvarnar om att det kanske inte blir något beslut om den gigantiska lånefonden på EU-toppmötet som pågår i Bryssel på tredje dagen.

KOMMENTAR. EU vill använda coronaviruset för att stöpa om unionen till en superstat där alla länder bakbinds med gigantiska lån på 8000 miljarder kr. Och lånecirkusen kallas coronafond men har inget med viruset att göra utan tar form av en räddningsaktion för euron som icke euro-länder som Sverige ska betala. Idéerna har fått fäste eftersom Tysklands förbundskansler Angela Merkel denna gång ställt upp på planerna, något hon inte gjorde när de restes under Greklandskrisen på 10-talet.

Men nu säger hon att motsättningarna är så stora att det är möjligt att det inte blir någon överenskommelse på EU-toppmötet om varken långtidsbudgeten eller ”corona”-stödpaketet.

När hon på söndagen anlände till mötets tredje dag sa hon att ledarna för de 27 länderna har många olika ståndpunkter när det gäller fondens storlek, reglerna för att få pengar ur den och hur den ska vara kopplad till rättsstatsprinciper, enligt AFP.

– Det är mycket god vilja, men också många olika viljor. Jag kommer att göra allt som står i min makt, men det är möjligt att det inte blir något resultat, säger hon enligt Reuters.

Det är de sparsamma – Nederländerna, Österrike, Sverige och Danmark – som håller emot. Liksom Finland som tagit parti för en mindre fond med lägre andel bidrag.

Dessa mindre länder kräver att lån eller bidrag ska kombineras med strikta regler för att garantera att mottagande länder genomför marknadsreformer.

Merkel och Macron lämnade i protest

Men de två stora – Tyskland och Frankrike – vill se generösa miljardflöden till de slösaktiga krisländerna vid Medelhavet, betalda av skötsamma länder i norra Europa.

Spänningarna eskalerade på lördagskvällen då Merkel och franske presidenten Emmanuel Macron reste sig upp och lämnade mötet.

När holländske premiärministern Mark Rutte fick frågan hur han såg på läget svarade han: ”De lämnade med dåligt humör. Vi fortsätter imorgon”, rapporterar Deutsche Welle.