När nu Upsala Nya Tidnings liberala ledarsida underkänner rasistkortet och angriper ”islamofobi-industrin” för vara en lukrativ bransch som kvitterar ut många bidragsmiljoner, är vi kanske på rätt väg ändå.

Skälet till att vänsterextremister och islamister under många år kunnat flytta fram sina positioner i Sverige och övriga västvärlden är att borgerliga opinionsbildare vikit ned sig för offergnällandet och stämt in i kören över hur förtryckande den västerländska upplysningen är med sina påhitt om frihet, pluralism och likhet inför lagen (något vi tar upp i senaste poddavsnittet med ”Samtidigt” från i fredags).

Men kanske sker nu ett uppvaknande. Upsala Nya Tidning gör i dagens ledare upp med snacket om att ”muslimer är diskriminerande”, att lagar mot terrorism bygger på ”islamofobisk logik” och “koloniala föreställningar” och att kritik mot Sveriges Unga Muslimer (SUM) bara är uttryck för ”populistiskt och rasistiskt språkbruk”. Ledarartikeln tar nu avstånd från påståenden om att kritik av islamism är att ”misstänkliggöra svenska minoriteter”, att allt är “orkestrerat av Sverigedemokraterna” och att den som kritiskt granskar vad som händer “springer invandringskritikernas ärenden”.

Och summerar: 

”Retoriken fungerade kanske för tio år sedan. I dag är det inte längre lika lätt att vinna en debatt genom att säga att ens meningsmotståndare är främlingsfientlig. Ett tecken på att Sverige rör sig från den ängsliga åsiktskorridoren där det tidigare fungerade att utmåla kritiker till skattefinansiering av Muslimska brödraskapets Sverigegrenar som islamofoba är att MUCF drog in stödet till SUM. Politiker och debattörer tycks också i allt högre grad fnysa åt vänsterpolitikers eller civilsamhällesorganisationers rasistanklagelser. Men islamofobi-industrin är dessvärre fortfarande en lukrativ bransch på många håll.”

Jo tack. Studieförbundet Ibn Rushd fortsätter att kvittera ut tiotals miljoner kronor om året, trots att förbundet enligt rapport från Försvarshögskolan ingår i ett “europeiskt organisatoriskt nätverk som styrs av en odemokratisk ideologi som handlar om att ersätta ett sekulärt styre med ett religiöst statsskick där lagstiftningen är grundad i Koranen”.

Sveriges politiska etablissemang har länge gått ner på knä för vänsterextremister och islamister. Kanske visar ledaren i UNT på ett uppvaknande från en grotesk världsbild där de som försvarar det traditionellt svenska ansetts farliga, medan de som vill avskaffa demokratin betraktats som gulliga, trevliga och exotiska inslag i landet.