Sverige ska, trots allt tal om rabatt, betala sex miljarder kronor mer om året till EU. Statsministerns förhandlingsinsats imponerar inte på någon, av kommentarerna på tisdagsförmiddagen att döma.

På tisdagsmorgonen meddelades det som förhandsrapporterna antytt: Sverige viker ner sig. Huvuddelen av de nära 8.000 miljarder kronor som ska avsättas i en fond för krisande euroländer kommer att vara bidrag.

Det betyder att svenska skattebetalare ska betala ränta och amortera på EU-lån till dessa länder. Det är som att du inte bara behöver betala lån och underhåll på din egen bostad, utan också tvingas betala lån för grannens bostad därför att han misskött sin ekonomi.

Svag förhandslingsinsats

– Jag tycker att det är bedrövligt och det är en svag förhandlingsinsats. Vi gick in i den här med att vi inte skulle acceptera några bidrag alls, och nu ligger de på väldigt höga nivåer, säger riksdagsman Martin Kinnunen (SD) till SR.

– Regeringen har misslyckats med att stå upp för svenska intressen. Skattebetalarna kommer att få ta notan [men] vi vill inte vill störta hela EU-samarbetet in i en djup kris med oöverskådliga konsekvenser, också för Sverige, vilket hade blivit konsekvensen av ett ensidigt svenskt veto, kommenterar Ulf Kristersson (M).

EU slår med lånepolitik in på en farlig väg

– Godmorgon, européer! I natt lades några historiska grundstenar till en ny europeisk eller kanske tysk-fransk statsbildning: gemensamma lån för bibehållandet av en katastrofal gemensam valuta och en överseende attityd till brister i demokrati och rättsstat, skriver Göran Greider.

– Däremot är jag orolig för att lånet kan användas på fel sätt i sydeuropa, skriver fd MP-riksdagsledamot Anders Schröder.

Andra kommentarer i sociala medier på tisdagsmorgonen:

– Ingen tvekan om att denna överenskommelse flyttat EU ett stort steg mot en federation samt intecknat delar av våra barns löneinkomster för överskådlig framtid eftersom delar av lånen inte kommer betalas tillbaka. Nu är det upp till riksdagspartierna att ta ett historiskt beslut.

– Hade någon av oss trott att Löfvén skulle stå emot en hejdlös finansiering av Sydeuropa med hjälp av svenska skattemedel?

– Sverige sitter vid EUs barnbord men betalar EU:s hela barnota.

– Tidigare har det hetat att den politiskt orutinerade Stefan Löfven åtminstone är en mästare på att förhandla.

– Löfven väljer EU före Sveriges väl.

– Sverige ska kasta ut MASSOR av pengar i EU … Men Sveriges pensionärer kan få fortsätta vara fattiga?

– Var det inte Paul Getty som sa att man aldrig ska gå in i en förhandling om man inte är beredd att bryta samarbetet och lämna rummet? Syd behöver Nord mer än tvärtom: det är de frugala länderna som borde sitta med trumf på hand, inte de korrumperade länderna i söder.