Antalet migranter som tar sig över Medelhavet har åter ökat till höga nivåer under sommaren. De flesta kommer från Tunisien, i båtar som anländer nattetid. Italien hinner inte med mottagandet. Polis och militär har fått sändas till migrantlägren för att försöka hålla ordning.

I år har över 12.000 migranter kommit till Italien, varav 4.000 till Lampedusa. De allra flesta smugglas in i Europa av människosmugglare.

Den 28 juli kom till exempel 314 personer fördelade på 13 mindre båtar. Samtliga kom från Tunisien. Det har blivit en vanlig syn nattetid.

Tiodubbling på ett år

Sedan förra sommaren har antalet migranter tiodubblats. Under perioden 22-29 juli i år kom 2 853 migranter till Italien, enligt Italiens inrikesministerium. 2019 var motsvarande siffra för samma period 289 personer.

– Öns mottagningsläger är anpassat för 200 personer. Nu närmar vi oss 900, säger Lampedusas borgmästare Salvatore Martello till DN.

Han tillägger att situationen nu är så svår att personalen inte hinner med.

– Vi skickar migranter med båt till Siciliens fastland, men under tiden kommer fler migranter än vad vi har skickat iväg.

Årstiden är högsäsong för människosmugglare: Medelhavet är i regel lugnt, och färden till Italien lättare och säkrare.

Militär ska upprätta lugn och ordning

Turbulent ökar också när migranterna avviker från anvisad mottagning. Inom loppet av ett dygn flydde nyligen 184 personer från en migrantanläggning i staden Caltanissetta. Polisen grep de flesta, men ett 40-tal personer är fortfarande försvunna. I städer som Porto Empedocle och Gela har bråk och uppror uppstått i lägren.

– Det är förståeligt. De är 500 personer instängda i stora tält utan fönster. Anläggningen är avsedd att rymma 100 personer, säger Porto Empedocles borgmästare Ida Carmina till tidningen Corriere della Sera.

Inrikesminister Luciana Morghese har kallat in förstärkning av polis och militär till Sicilien för att återupprätta lugn och ordning.