Någon har släppt ut kronhjortar ur ett jakthägn tillhörande författaren Jan Guillou och skjutit hans avelshjort. Guillou anklagar inte djurrättsaktivister utan andra jägare för brottet.

Mångmiljonären och författaren Jan Guillou har anlagt ett jakthägn där han håller hjortar på sina ägor i Östhammars kommun. Totalt rör det sig om ett 40-tal kronhjortar som släppts ut. Djuren kommer ursprungligen från danska Dyrehaven.

På senare tid har någon eller några gett sig på djuren i hägnet. Nu har Guillou också hittat sin avelshjort skjuten. 

– Den dog på ett sådant sätt att den måste dött ganska hastigt. Det fanns ingen anledning att misstänka sjukdom eller någon sådan dödsorsak. Den var som en 30-årig man vid god vigör. Det allra mesta av de yttre omständigheterna talar för att den är skjuten. Inte i avsikt att ta reda på den, utan enbart som skadegörelse, säger Guillou till Expressen.

Djuret har fått lida under avlivandet.

– Den var skjuten på ett sätt, så att den inte skulle falla på platsen – utan så att den skulle gå undan och lägga sig att dö, menar han.

Händelsen polisanmäldes i juni och rubricerades som jaktbrott, men anmälan lades ned tämligen omgående av polisen i Östhammar. Spaningsuppslag saknas.

Guillou anklagar inte vänsterextrema djurrättsaktivister utan andra jägare för brottsligheten.