Den 18-årige dömde mördaren Abdirizak Abdimalek Osman fritogs vid en bevakad permission i Kungsbacka i tisdags. Jakten på honom pågår fortfarande. Tre män har har anhållits, misstänkta för främjande av flykt, sedan jakten började.

Osman är dömd för det uppmärksammade gängmordet i januari 2018 på en pizzeria i Rinkeby som fångades av kameraövervakningen.

Hotade ungdomsvårdarna

Trots det avskyvärda mordet, som skedde med flera skott i ryggen på en 24-årig gängmedlem skedde mitt bland restaurangens gäster, dömdes Osman endast till tre års ungdomsvård. Det är från denna ungdomsvård han rymde i tisdags då han hämtades upp av två män i en bil, efter att ha hotat ungdomsvårdarna som bevakade permissionen.

– De här två vännerna som kommer fram till personalen där, säger att det är bäst att de inte gör något. Så personalen vågar inget annat än att vara passiva. De kanske säger att de har något skjutvapen eller någonting, sa Christer Fuxborg, polisens presstalesperson, på torsdagen.

Efter fritagningen försvann Osman och de andra i en bil. Tre personer har gripits i Göteborg för främjande av flykt, men mördaren är fortfarande på fri fot.

Rikslarm är utfärdat.

Den mördades gäng kan vara ute efter honom

Nu befarar polisen att flera personer är ute efter honom, enligt Expressens uppgifter. Mordet var en del av konflikten mellan kriminella nätverk.

Eftersom Osman nu är på fri fot kan också det gäng som fick en medlem mördad vilja få tag på honom. Polisen anser att det är troligt att flera personer är ”ute efter honom” med anledning av mordet i Rinkeby.

Gängen utnyttjar ungdomsrabatten

Enligt polisen började Abdirizak Abdimalek Osman med att sälja narkotika för ett av gängen för att sedan ha avancerat till att ha fått morduppdraget.

”Det är (…) vanligt att man låter yngre begå våldsbrott bland annat mord för att tas upp i en organisation. Man utnyttjar att personer under 18 år ’bara’ får 4 år om de döms för ett mord”, framhåller polisen i ett PM i mordutredningen.

När han begick dådet på pizzerian var han 16 år. Därför dömdes han till tre års sluten ungdomsvård. Hade han varit vuxen vid mordet hade han fått 18 års fängelse, enligt domen.