”Dit Ulf Kristersson går, kan vi inte följa honom”. Borås Tidning har beteckningen oberoende moderat på ledarsidan, men när partiet inte gör upp med vänsterliberala partier i Migrationskommittén sviker tidningen partilinjen.

Det är uppenbart att Moderaterna har en identitetskris efter Fredrik Reinfeldts ”triangulering” då man lovade satsa mer än Socialdemokraterna på allt och lät Miljöpartiet styra migrationspolitiken med i praktiken fri invandring.

Sedan Reinfeldts avgång 2014 har partiet försökt hitta tillbaka till sig själva igen, men det går inget vidare. Anna Kinberg Batra föll när hon försökte göra upp med Reinfeldts värsta misstag. Nu är det Ulf Kristersson som utsätts för kritik när han försöker föra partiet tillbaka till Gösta Bohmans mer högerbetonade ståndpunkter.

Låter mer som miljöpartister

Särskilt känslig är migrationspolitiken. Reinfeldts talskrivare som statsminister, Moa Berglöf, liksom hans två sista partisekreterare Sofia Arkelsten och Kent Persson, framstår i dagens debatt mer som miljöpartister eller vänsterpartister än som traditionella moderater.

Nu är det alltså ledarsidan på Borås Tidning som ger upp om att vara moderat. I en uppmärksammad ledare skriver politiske redaktör Mikael Hermansson att man inte stöder Moderaternas linje.

”Under våren har Moderaterna pendlat mellan gamla och nya roller. Ena dagen med förmågan till statsbärande ansvar i en svår tid, andra dagen har viljan till samling och samsyn varit som bortblåst. Dessvärre har den senare fått ta överhanden när det gäller frågan om hur Sverige ska förhålla sig till människor på flykt.”

Man tycker det är bättre att göra upp med Centerpartiet och Miljöpartiet än med Sverigedemokraterna.

”Men det är också lätt att se att oviljan att kompromissa om migrationspolitiken kan härledas till frågan om framtida regeringsbildningar. Genom att istället välja gå i samma riktning som Sverigedemokraterna, som tidigare under måndagen meddelande att partiet hela tiden sett förhandlingarna som meningslösa, har Moderaterna slagit in på en väg som leder vilse.”

Trots att 100.000 uppehållstillstånd beviljas varje år i Sverige – skyhögt mycket mer än andra länder – anser Borås Tidning att migrationen redan har ”omfattande begränsningar”. Man är hjärntvättad av vänsterliberala locktoner.

”Inte ett dugg moderat längre”

Men tidningen får kritik för sitt ställningstagande.

”BT:s ledarsida är inte ett dugg moderat längre”, säger lokale riksdagsmannen Jan Ericson (M) till P4 Sjuhärad. ”De har ju gått ganska långt åt vänster. Det är sorgligt att ledarredaktören sprider rena osanningar.”

”Vi vill sätta ett volymmål i linje med asylmottagandet i våra nordiska grannländer”, säger Ericson.

Kan moderaterna hitta sin själ?

Det är plågsamt att se hur ett av landets viktigaste partier är så osäkert, obeslutsamt, vacklande och krigar internt.

Moderaterna borde haft möjlighet att utifrån sin syn på marknaden – och dess grundvillkor: äganderätten – kunnat konstatera att staten ägs av dess medborgare och att man inte kan lägga allt större del av statsbudgeten och skattemedlen på dem som inte är medborgare.

Det är inte i en statlig utredning om migration som ett riksdagsparti ska formulera sin ideologiska plattform. Men det visar att Moderaterna internt behöver gå till botten med om man är ett vänsterliberalt parti i likhet med L och C, eller om de konservativa rötterna är centrala för partiets identitet.

Och man ska inte glömma att många i politiken vill tillhöra de prestigefulla maktkretsarna i samhället, och då är samtal med Sverigedemokraterna inte det mest lockande. Det är något av en klassfråga för moderater vana att röra sig i fina salonger. Viljan att rädda landet måste bli större än prestigen innan Moderaterna kommer ur sitt vacklande.