Precis som inför presidentvalet 2016 visar opinionsmätningarna att demokratiske kandidaten kommer att vinna över Donald Trump. Men Joe Biden har nu större problem än Hillary Clinton då – och vi vet hur det gick förra gången.

Opinionsmätningarna ger Joe Biden ett övertag på 4-10 procentenheter mot Donald Trump i juni, på samma sätt som mätningarna gav Hillary ett liknande övertag för fyra år sedan (exempelvis NBC 2016: 50-42 till Clinton, NBC 2020: 49-41 till Biden). Och vi vet ju hur det gick: Trump vann 304 elektorsröster mot 227 för Clinton (57-43 procent).

Men även om Joe Biden inte möts av lika stor motvilja som Clinton, är han en svagare kandidat än henne.

Biden svag bland moderata demokrater

Professorn i statsvetenskap David Brady vid Stanford University förklarar på politiksiten RealClearPolitics:

”Bidens största svaghet i detta skede av valkampanjen finns inom hans eget parti, men på ett annat sätt än Clinton 2016. Biden har skiftat fot i framtoning för att framstå som mer vänster, vilket är riskabelt eftersom han kan förlora de mer moderata demokratiska väljarna”, skriver han.

Enligt mätning från YouGov den 1 juli anser 25 procent av demokraternas väljare sig vara ”mycket liberala”, ytterligare 30 procent ”liberala”, medan hela 42 procent ser sig som ”moderata”, ”konservativa” och ”mycket konservativa”. Och YouGov visar hur svag Biden är bland moderata demokratiska väljare: bara 81 procent i gruppen stöder Biden, medan 12 procent stöder Trump.

Bland oberoende väljare är naturligtvis de moderata och konservativa en än större väljargrupp.

Om Joe Biden på olika subtila sätt tillmötesgår ”black lives matter” med krav på att avskaffa polisen, riva statyer och andra vänsterextrema symbolfrågor får han problem att värva dessa väljare.

Moderata väljare flest i jämna delstater

”Och det är värt att påpeka att den ideologiska tyngdpunkten bland väljare i jämna delstater som Michigan, Pennsylvania, Wisconsin och Florida är den moderata och konservativa demokratiska väljarna större än i solida demokratiska delstater som Kalifornien, Massachusetts och New York.”

Det är ju – vilket kom som en chock för demokraterna förra gången – i de jämna delstaterna som presidentvalet avgörs, inte i solitt demokratiska delstater (eller för den delen solitt republikanska).

Hillary Clinton förlorade många anti-etablissemangsväljare till Trump. Frågan är hur många moderata demokrater som låter återvälja Trump framför en Biden som fiskar i vänsterextrema vatten.