För första gången på 70 år väcks åtal om landsförräderi i Danmark. Det är en IS-terrorist som greps för terroristbrott i vintras vars åtal nu i sommar utvidgats till att också omfatta landsförräderi.

Den nu 29 årige Ahmad El-Haj reste till Syrien 2013. Han skadades i en bombattack 2017 och smugglades till Turkiet med sin fru och deras två barn, där han arresterades i december samma år.

År 2019 utlämnades han till Danmark på egen begäran. Där anklagades och häktades El-Haj för terroristbrott och för att ha brutit mot Danmarks förbud om inresa till Raqqa, huvudstaden i Islamiska statens självutnämnda kalifat.

Efter en domstolsförhandling den 22 juni utvidgades emellertid grunden för åtalet till att omfatta förräderi enligt den danska strafflagen §101, 1:a stycket, rapporterar danska TV2.

En lagändring i Lagen om landsförräderi trädde i kraft 2015 för att träffa syriska terrorister. Den gamla förräderiklausulen kunde inte användas i ett sådant sammanhang, då terrorister inte strider för en formell främmande statsmakt.

Ahmed El-Haj har erkänt att han deltog i terroriströrelsens verksamhet i Syrien, men bevis för att han själv mördat eller halshuggit motståndare finns inte, rapporterar Berlingske Tidende.

Istället hölls han i förvar för terroristbrott mot bakgrund av att en videofilm visar hur han skjuter mot måltavlor som utgörs av foton på danska politiker som statsminister Anders Fogh Rasmussen och partiledaren Naser Khader samt Tryckfrihetssällskapets ordförande Lars Hedegaard. Filmens syfte är att uppvigla till terrordåd i Danmark.

Den återvändande jihadisten riskerar nu livstidsstraff. Det är första gången sedan rättsförlikningen med danskar i nazistisk krigstjänst efter ockupationen under andra världskriget som åtalet väcks om landsförräderi. Jihadisten Ahmed El-Haj förnekar skuld.