Mitt i natten utsattes Soheila Fors, kristdemokraten och aktivist mot hedersvåld, för ett brandbombsattentat i sitt hem. Låg Iran bakom?

Efter en kraftig smäll sattes en altanen i brand i Karlskoga natten till lördagen. När familjen försökte släcka elden låg det tändvätska överallt. Polisen misstänker att det orsakades av en brandbomb och en anmälan om försök till mordbrand har upprättats.

Bostaden tillhör Soheila Fors, kristdemokratisk politiker som bland annat är ersättare i KD:s partistyrelse.  Hon är också en framstående kritiker av den islamistiska regimen i Iran. Hon har varit med om liknande incidenter tidigare. Hotfulla telefonsamtal, stenar som kastas mot hemmet och sönderskurna däck har kommit och gått i olika vågor.

Också inför detta brandattentat fick hon flera anonyma samtal om sitt engagemang mot den iranska diktaturen. Hotet löd: ”Regimen i Iran kommer att ta itu med dig”, berättar Fors för Expressen.

Även om bevis inte föreligger är det inte svårt att misstänka att Iran ligger bakom attentatet.

I samband med den islamska revolutionen 1979 startade regimen att utfärda dödsfatwor mot oliktänkande, beställningsmord utfördes och regimkritiker i exil har trakasserats.

För två år sedan greps en iransk diplomat i Tyskland för att ha planerat ett bombattentat mot oppositionella iranier. Förra månaden varnade dessutom amerikanska PEN-klubben att förbundets iranska medlemmar blivit utsatta för hot och utpressningsförsök med avsändare i Teheran.

Den iranska staten bedriver flyktingspionage med syftet att kartlägga regimkritiker också i Sverige. Iran utgör ett allvarligt underrättelsehot mot Sverige, enligt Säpo.

”Det finns alltså skäl att misstänka att attentatet mot Soheila Fors kan ha kopplingar till Iran. Om det skulle visa sig vara fallet räcker det inte med att hon får samhällets helhjärtade stöd, utan det kommer kräva stränga diplomatiska åtgärder från den allra högsta politiska ledningen i vårt land”, skriver Bawar Ismail i en ledarkrönika i Göteborgs-Posten.