Under en längre tid har boende i Upplands-Bro anmält farlig framfart av crossmotorcyklar och mopeder på gångvägar, både genom höga hastigheter och rena trakasserier av gående.

Den vårdslösa körningen ska ha orsakat incidenter och olyckor. I början på juni blev en fyraårig pojke påkörd av en crossförare i tätorten Bro. Föraren smet från platsen. Barnet fördes till sjukhus och klarade sig utan allvarligare skador.

Med anledning av problematiken valde polisen att inleda en riktad insats mot buskörarna och har under den senaste tiden arbetat offensivt.

Laglösheten breder ut sig

De kriminella nätverken har därför trappat upp våldet. En handgranat kastades in i en barnfamiljs trädgård i Upplands-Bro. Strax innan hade pappan anmält ungdomar som körde vårdslöst på crossmotorcyklar.

Polisen misstänker att granatattacken är ännu en hämndaktion efter incidenter med ökända buskörare, enligt Aftonbladets uppgifter.

Hårda straff oberoende av ålder

I en kommentar till händelsen skriver rättspolitiske talesmannen Adam Marttinen (SD) att politiken måste agera.

– Den här typen av brott kopplat till gängmentalitet måste straffas extra hårt, oavsett ålder på gärningsmän!

– Vidare bör fängelser i avlägsna delar av Europa användas att bryta ner deras kriminella identitet, skriver Marttinen på Twitter.