Medan lösa anklagelser om nazianstrukenhet haglar i svensk debatt, blir Kina allt mäktigare och allt mer totalitärt och rasistiskt.

Riktar sig de politiskt korrekta åt fel håll? Blundar man? Eller kan inte kineser, som ju inte är vita européer, vara rasister och förtryckare?

Faktum är att i Kina pågår nu den mest systematiska rasismen på jorden, något som kan jämföras med Nazitysklands förföljelse av minoriteter och oliktänkande.

Världens idag grövsta och mest systematiska rasism

”Den kinesiska regimen använder sig idag av en rasistisk retorik och praktik i sin förföljelse av minoriteter som för tankarna till Nazityskland”, skriver Kina-forskaren Magnus Fiskesjö i Göteborgs-Posten idag.

Han påpekar att rasismen mot afrikaner är utbredd i Kina, ofta uppblandad med en nedlåtande exotisering som kan ses både på statlig kinesisk TV och i temaparker där mörkhyade etniska minoriteter visas upp, ibland till och med som ”låtsasafrikaner” — en uppskattad attraktion.

Där finns alltså den påtagliga rasism som vänsterliberaler så förtvivla letar efter, men aldrig finner i Sverige.

De grövsta rasistiska brotten i världen just nu pågår i Östturkestan (Xinjiang) i västra Kina, menar Fiskesjö. ”Staten angriper systematiskt miljoner människor enbart för deras etniska tillhörighet … Det handlar om över 12 miljoner uigurer, kazaker och andra som är kinesiska medborgare och bor i sitt eget hemland.”

Något som FN slagit larm om, men ingen lyssnar. Kan kineser vara rasister? Tanken svindlar hos vänstern i västvärlden. Och själva tanken att kineser kan vara rasister undergräver deras extrema hat mot vita och som motiveras med att bara vita kan vara rasister.

Monstruös rasprofilering

Fiskesjö beskriver hur Kina sedan 2017 genomför en monstruös rasprofilering, en intensiv diskriminering av kultur, språk och vardagsreligion, tvångssteriliseringar och massarresteringar med upp till flera miljoner människor i läger där de tvingas konvertera från sin etniska identitet, till Han-kinesisk. Tusentals skickas till tvångsarbete i östra Kina, eller hamnar i fängelse.

”Regimen använder en nazi-liknande terminologi, där oskyldiga människor beskrivs som ett virus som måste utrotas. Alltihop har dokumenterats i detalj, med otaliga vittnesmål”, konstaterar Fiskesjö.

Världen vill bara se ’vit’ rasism

Han menar att förklaringen till att övriga världen blundar för den grova kinesiska rasismen, rotad i landets imperialistiska förflutna som man aldrig bearbetat, överskuggas av uppgörelsen med den europeiska kolonialismen. ”Rasism blev ett europeiskt, ’vitt’ fenomen, riktat mot icke-européer”.

Kinas kommunistparti spelar naturligtvis med och låtsas själva vara offer för europeisk rasism, medan man driver apartheid-liknande förtryck mot minoriteter i Kina.

Rasdebatten styrs av förvirrade känslor

Det här exemplet – med hur vänsterliberaler blundar för de närmast nazistiska metoderna i Kina eftersom kineser inte är vita och därför inte kan vara rasister – visar varför jag slutat ta illa vid mig över alla de vulgära anklagelser som vänsterextremister och vänsterliberaler häver ur sig mot konservativa.

De som är mest fixerade vid ras har ingenting förstått av hur verkligheten ser ut, utan går på känsloutfall byggda på de egna fördomarna. De som skriker rasist åt andra är ofta en mer fördomsfull och farligare rasist själv.

Rasism är förkastligt – också när den bedrivs av andra än vita. Värst är rasism när den via en statsapparat systematiskt tillämpas för att fängsla och förtrycka miljontals människor. Den som tar rasism på allvar borde rikta sin kritik mot Kina och andra delar av världen där rasismen är betydligt – betydligt! – mer omfattande än i Europa och USA.