Nu skulle vi få tekniska bevis som bekräftade vem som mördade statsminister Olof Palme 1986. Men vilket antiklimax det blev. Åklagaren som utreder mordet lägger inte fram några nya bevis, men pekar ut ”Skandiamannen” som mördare. Trots att fler vittnen än Lisbet Palme avvisat den ”lösning” åklagaren nu lägger fram.

Nyheten är denna: mordutredningen läggs ner efter 34 år. Utan att kunna bevisa vem som begick mordet.

Att peka ut ”Skandiamannen” som mördare utan bevis är ett sorts fikonlöv på en naken mordutredning.

I SVT:s morgonstudio intervjuades på onsdagsmorgonen ett vittne från platsen då mordet skedde. Taxiföraren hoppades att åklagaren inte skulle peka ut Stig Engström eftersom: ”Det var inte han som gjorde det”. Taxiförarens minnesbild stämmer således överens med den som Lisbet Palme hade och aldrig tvivlade på.

Stig Engström är död sedan år 2000. Att utan bevis peka ut en person som är död känns inte riktigt rätt. Han kan inte försvara sig. Det kan faktiskt röra sig om förtal av avliden.

I ett gemensamt uttalande till TT skriver Olof Palmes tre söner Joakim, Mårten och Mattias Palme att det är rimligt att avsluta förundersökningen, men att de är besvikna över att det saknas ”konklusiv teknisk bevisning”.

Om det är det lätt att hålla med.