Mitt i högsommarvärmen har oljekraftverket i Karlshamn dragit igång. Orsaken är brist på el i Sverige. Vindkraftproduktionen är låg och kärnkraften avvecklas.

”Vi har budat in i dag och det beror på att det finns en effektbrist i södra Sverige, det finns ett kommersiellt fönster för att köra Karlshamnsverket”, säger Torbjörn Larsson, presschef hos Uniper till DI.

I brist på vind, vatten och kärnkraft är det fossila bränslen som nu måste tas till. Karlshamnsverket har en total effekt på 662 megawatt, nu körs endast en del av verket – block tre.

”Just nu är Sverige nettoimportör av el och block 3 på Karlshamnsverket stöttar återigen med kraft när överföringsbegränsningar och låg vindkraftsproduktion sätter vårt elsystem under press”, meddelade Uniper på Twitter.

Presschef Torbjörn Larsson ville inte kommentera hur länge verket körts eller kommer att köras, med hänvisning till konkurrensen på elmarknaden.

Karlshamnsverket är ett av Sveriges reservkraftverk som i vanliga fall körs på vintern i det fall att brist på effekt uppstår.

Politisk ordväxling

Miljöpartiet som sitter i regeringen är uppenbart skakad över att deras politik leder till att oljekraft åter måste användas, mitt i sommaren.

– Just nu eldas i Karlshamns kraftverk. Högern vill få det till att vara MP:s fel. Skälet är lågt oljepris och att kärnkraften inte levererar, skriver riksdagsman Lorentz Tovatt (MP) på Twitter.

– Vad lever miljöpartister i för verklighet? Menar Tovatt allvar med att han tror att Karlshamnsverket går just nu för att skatten är för låg låg?, replikerar riksdagsman Josef Fransson (SD).

– Undra varför kärnkraften inte levererar, frågar en sarkastisk väljare på Twitter.

– Det är omöjligt för Lorentz att förstå att det är avvecklingen av kärnkraft som är orsaken att vi nu producera el med olja, svarar en annan Twittrare.