”Dags att sätta stopp för slöseriet med skattemedel på en livslång anställning som ett levande konstverk i Göteborg”, säger kommunalrådet Jörgen Fogelklou (SD).

Statens kulturråd har avsatt 20 miljoner kronor för att som ”konstverk” anställa en person på livstid för att gå runt på den kommande pendeltågsstationen vid Korsvägen i Göteborg.

– Vi lade ett yrkande på kommunstyrelsens bord, säger Jörgen Fogelklou.

I yrkandet skriver han att Göteborgs stad borde begära på att det fortsatta arbetet med konstprojekt stoppas.

”Det är provocerande att anställa en levande person som ska vara ett konstverk på livstid. I synnerhet i tider som dessa. När varje förslösad skattekrona skulle kunna gjort så mycket mer inom vård, skola och omsorg”, skriver Sverigedemokraterna.

Partiet skriver att det är ”direkt smaklöst och mycket stötande” att mitt i den ekonomiska krisen och pågående pandemin att en person ”anställs för att gå runt på perrongen vid station Korsvägen för att ’göra det som den väljer att göra’.”

Yrkandet hänvisar till att Göteborg inte borde ställa sig bakom en anställning som denna när sjukvården går på knäna.

”Att finansiera detta med 20 miljoner kr från det kostnadskrävande och oönskade Västlänksprojektet är inte mindre än skandalöst.”

Yrkandet läggs sedan Statens kulturråd gått ut med platsannons för att anställa en person till konstprojektet ”Evig anställning”. Projektet valdes ut av Statens kulturråd för att gestalta den kommande Västlänkenstationen Korsvägen i Göteborg. Konstverket består av ett omklädningsrum, en stämpelklocka – och en tillsvidareanställning i 120 år.