S-regeringen säger sig bekämpa spelbolagen, men agerar i egenintresse mot sina konkurrenter. Partiet drar självt in miljonbelopp på spel med specialanpassad lagstiftning som utnyttjar sårbara människor.

Under lång tid har Ardalan Shekarabi (S) som minister gjort hårda utfall mot kommersiella spelbolag. Senast i april kom regeringen med nya regler med syftet är att minska spelandet på nätkasinon. Detta eftersom spel är en risk för de som är spelberoende och att ”staten har en skyldighet gentemot de mest sårbara konsumenterna”.

Men utfallen mot kommersiella spelbolag en del av ett ”hyckleri utan dess like”, eftersom begränsningar av dessa spelbolag gynnar partiet – som själv är en stor aktör på spelmarknaden. Man äger A-lotteriet som under de senaste tio åren dragit in över 500 miljoner kronor i vinst från spelverksamheten till partiet och ungdomsförbundet SSU.

”Enbart under 2018 gjorde ungdomsförbundet cirka 30 miljoner kronor i vinst på lotteriet. Tack vare det har SSU blivit det i särklass rikaste ungdomsförbundet”, skriver Isak Skogstad på ledarsidan i Göteborgs-Posten.

Det är ett upprörade hyckleri, fortsätter han, när Socialdemokraterna göra stora vinster på fattiga människors bekostnad, samtidigt som man säger sig oroas över människors spelberoende.

”I Sverige är det exempelvis förbjudet att sälja spel och lotter på kredit – men genom en skrivning i lagen har Socialdemokraternas lotteriverksamhet ansetts utgöra ett undantag. År 2017 avslöjades det att partiet hade sålt lotter på kredit till redan skuldsatta personer genom aggressiv marknadsföring.”

Socialdemokraternas lotteri gjorde att flera tusen sårbara människor hamnade hos Kronofogden.