När Singapores största trådlösa nätverksoperatör nu beslutat om vem som ska bygga det nya 5G-nätet i landet, valde man finska Nokia och svenska Ericsson framför kinesiska Huawei.

Beslutet kommer mitt i den handelskonflikt som pågår mellan Singapores största handelspartners, USA och Kina. Från amerikanskt håll har man uppmanat sina allierade att av säkerhetsskäl inte välja Huawei, som kontrolleras av den kommunistiska regimen i Kina.

Den politiska ledningen i Singapore har givit nätverksoperatören fria händer att välja vem som ska bygga 5G-nätet, men ställt vissa tekniska villkor när det gäller bland annat säkerhet, rapporterar Reuters.

Singapore Telecommunications Ltd. valde Ericsson medan en företagsgrupp med StarHub Ltd. fastnade för Nokia när Singapores myndigheter gav tillstånd att börja bygga landsomfattande 5G-täckning på onsdagen, rapporterar Bloomberg. Huawei har dock en fot kvar på marknaden genom samarbete med TPG Telecom som driver ett mindre, lokalt nätverk.