I höstas presenterade Morgan Johansson och Mikael Damberg ett 34-punktsprogram mot gängkriminaliteten. Idag är alla partier kritiska mot regeringens oförmåga att agera kraftfullt och bestämt.

Ett skäl till att 34-punktsprogrammet blev en flopp direkt var att S-ministrarna vägrade bjuda in SD till partisamtalen om gängkriminaliteten. Detta trots att flera av de 34 åtgärderna är sådant som Sverigedemokraterna lyft fram i åratal, som att införa kronvittnen och anonyma vittnen.

Därför hoppade flera partier av samtalen och regeringen stod där med sin billiga taktiska manöver, avslöjat som det fjantiga spel det var.

Otillräckligt mot gängkriminaliteten

Idag kritiserar flera partier på nytt regeringen och 34-punktsprogrammet för att vara otillräckligt, rapporterar Ekot.

– Det är uppenbart att regeringens politik inte biter på de kriminella gängen. Här har man hållit hur många pressträffar som helst, man har pratat om kraftsamlingar och att det ska hända saker. Och sedan ökar antalet skjutningar och sprängningar. Det går alltså åt fel håll, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell till Ekot.

– Vi behöver jobba tillsammans över blockgränserna om åtgärder mot gängkriminaliteten, säger Centerpartiets rättspolitiske talesperson Johan Hedin. Om han är beredd att jobba med också SD framgår inte.

– Ett starkare samlat grepp och fokus på långsiktiga åtgärder, kräver Liberalernas Johan Pehrson.

Marttinen (SD) hårdaste kritikern

Den som går hårdast åt regeringens senfärdighet är Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Adam Marttinen.

– Massinvandring till Sverige har varit en avgörande faktor för våldsutvecklingen i vårt land. Därför utgör regeringens 34-punktsprogram ingen garanti. Det krävs en regering som förstår händelsers grundorsak och som förmår vidta repressiva åtgärder, skrev han på Twitter tidigare i år efter ännu en bomb mot ett bostadshus.

Ingen av de 34 punkterna handlar om utvisning, varken vid fällande dom för våldsbrott eller om personer med asylavslag som olagligen stannar i landet.

S-regeringen vill inte se varifrån ökade våldet kommer

Det måste finnas skäl till varför S-ministrarna inte vill lägga mer långtgående förslag mot gängkriminaliteten, trots att det finns en stor majoritet i riksdagen för sådana förslag.

Min slutsats är att Socialdemokratin inte vill se vilka det är som står för kriminaliteten. Man ser ”barnen” med utländsk bakgrund som sina ”babies”, och dem vill man ju inte ingripa emot.

Detta flätas samman med gamla kriminologiska dogmer, som att det är mer synd om förövarna än om dem som utsätts för brottsligheten. Eller som Dan Eliasson så fint uttryckte det som rikspolischef när han kommenterade att en asylsökande 22-åring knivmördat en kvinna: ”Vad har han varit med om? Vilka omständigheter har den killen växt upp under? Vad är det för trauma han bär med sig?”

”Stackars mördare”

Socialdemokratin älskar kriminella och våldsverkare. Man gör allt för att de inte ska få några kännbara straff. Däremot avskyr man alla som utsätts för brott och kräver rättvisa.

Svenska folket har att avgöra om denna syn, där det är mer synd om våldsverkare än om de drabbade, ska fortsätta att gälla.

Helt klart är att sittande regering aldrig någonsin kommer att vilja straffa gärningsmän och ge brottsdrabbade trygghet och upprättelse. Att rensa ut synen om de ”stackars mördarna” kräver ny politisk ledning i landet. Och innan det sker kommer kriminaliteten att fortsätta öka explosionsartat här i landet.