Det är ett förvånande litet övertag som den regeringen och stödpartierna har i opinionen, trots allt tal om Socialdemokraternas uppgång.

KOMMENTAR. Den senaste opinionsmätningen är Ipsos, som mätte 12-24 maj. Enligt deras resultat har det styrande vänsterliberala blocket ett övertag i mandat över den de tre partierna i opposition. Men stödet är lägre än när i valet 2018.

Som framgår av figuren ovan, har SD och M ökat lika mycket i mandat som S. Och eftersom L åker ut och C tappar mandat har regeringsunderlaget svagare ställning i folket nu än i valet, trots S-uppgången.

I valet var ställningen mellan regeringsblock och opposition 195-154 mandat. Nu är ställningen, enligt Ipsos i maj, 183-166 mandat. Skillnaden har minskat från 41 till bara 17 mandat. Och då måste C acceptera att V räknas som ett av stödpartierna.

Och detta alltså mitt under en internationell kris, då regeringssidan brukar få starkt stöd för att visa sammanhållning.

Hur utvecklingen kommer att bli när coronaviruset är under bättre kontroll finns det många åsikter om. Se dagens ledare som publiceras inom kort.