Riksdagens partiledardebatt har väl aldrig varit i större medieskugga än dagens. Åklagarna som utreder Palme-mordet hade presskonferens och polisen i Linköping mötte pressen om att det traumatiska dubbelmordet där klarats upp.

REFERAT. Därtill hade partiledarna bara för tre dagar sedan mötts i SVT:s partiledardebatt i Agenda. Mycket av argumenten från TV-studion upprepades nu i riksdagens kammare (finns att se i SVTplay).

Det är dock intressant att den ”borgfred” som funnits under coronapandemins akuta kris, då alla ställt upp på regeringen eller i vilket fall hoppats att den skulle klara av krisen, nu är över.

Mest konkret kritik framförde Jimmie Åkesson och Ebba Busch. Åkesson tog upp att mer än fyra gånger så många har dött i Sverige som i våra nordiska grannländer tillsammans. Denna stora dödlighet är ett stort misslyckande.

Ebba Busch påpekade att mer än 50.000 operationer som varit planerade har ställts in under våren. Denna enorma vårdskuld måste nu betas av. Det är ingen liten uppgift.

Statsminister Stefan Löfven (S) använde flera gånger att vi nu måste ”rusta upp välfärden” och att detta kommer ”före skattesänkningar”.

Han önskar så innerligt att den gamla höger-vänster-striden om skatter ska återuppstå. Men det kommer inte att ske. Skatterna kan inte höjas i den globala ekonomi vi har, för då flyttar företag och verksamhet ut i Europa.

Striden kommer istället att stå om vem som ska ha rätt till välfärd. Är det de äldre som arbetat och betalt skatt hela livet, eller är det nyanlända som inte bidragit alls?